:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. augusztus 24. 10:31

Az Intel bejelentette következő generációs processzor-architekúráját

Az Intel tegnap nyitotta meg őszi Developer Forumát, ahol Paul Otellini, a vállalat elnök-vezérigazgatója máris számos újdonsággal szolgált: bejelentett egy teljesen új processzor-architektúrát, amelyet a lehető legalacsonyabb fogyasztás és legnagyobb teljesítmény elérésére terveztek. Az IDF látogatói előtt Otellini be is mutatott az új chip prototípusaira épülő rendszereket, amelyek Windowst és Linuxot futtattak.

[HWSW] Az Intel tegnap nyitotta meg őszi Developer Forumát, ahol Paul Otellini, a vállalat elnök-vezérigazgatója máris számos újdonsággal szolgált: bejelentett egy teljesen új processzor-architektúrát, amelyet a lehető legalacsonyabb fogyasztás és legnagyobb teljesítmény elérésére terveztek. Az IDF látogatói előtt Otellini be is mutatott az új chip prototípusaira épülő rendszereket, amelyek Windowst és Linuxot futtattak.

Új mikroarchitektúra

A hírek szerint a következő generációs mikroarchitektúrában a Pentium 4 és a Pentium M előnyeit igyekeznek egyesíteni az Intel mérnökei. Ez az architektúra lesz az alapja a 2006-ban megjelenő kétmagos processzoroknak, amelyek már 65 nanométeres csíkszélességgel készülnek. A notebookokba szánt változatot Merom néven fejlesztik, az asztali gépekbe szánt chip kódneve Conroe, a szerverekhez tervezett kivitelé pedig Woodcrest. Otellini elmondása szerint a három új processzor alapjául szolgáló mikroarchitektúrának szándékosan nem adtak nevet.

Mindhárom chip rendelkezni fog 64 bites kiterjesztéssel, fejlett virtualizációs és menedzsment-technológiákkal, valamint "biztonságos platform" támogatással. Figyelemre méltó, hogy a jövőre megjelenő processzorok nem tartalmazzák majd a több utasításszál párhuzamos futtatását lehetővé tevő Hyper-Threading techológiát, noha a későbbi változatokban helyet kaphat egy hasonló megoldás.

Steve Smith, az Intel vállalati megoldásokért felelős vezetője az IDF-en elmondta, a Merom, Conroe és Woodcrest alapjául szolgáló mikroarchitektúra 14 fokozatú futószalagot és továbbfejlesztett out-of-order végrehajtóegységet tartalmaz. Smith azt is elárulta, hogy a kétmagos processzorokban a magok egy közös másodszintű cache-en osztoznak majd. Smith némi csalódást okozva azt is közölte, hogy a processzorok nem tartalmaznak integrált memóriavezérlőt, noha sok elemző arra számított, hogy az AMD-hez hasonlóan az Intel is ebbe az irányba mozdul el. Smith mindazonáltal hozzátette, hogy a jövőbeli változatokban nem kizárt az integrált memóriavezérlő alkalmazása.

Középpontban az alacsony fogyasztás

Az évtized végén az Intel egy újabb x86-alapú mikroarchitektúrával rukkol majd elő, amely csupán kevesebb mint 0,5 Wattot fogyaszt majd -- mondta el a vállalat elnök-vezérigazgatója. Ez mintegy tizede a ma elérhető legtakarékosabb Intel x86 processzornak. Otellini szerint egy ilyen lapka jó szolgáltatot tesz majd a hordozható gépekben, illetve akár az asztali PC-kben is, a jelenlegi megoldásoknál adott fogyasztás mellett tízszer nagyobb számítási teljesítményt nyújtva.

Az alacsonyabb fogyasztású, hatékonyabb felépítésű processzorok nem csupán kényelmesebben, csendesebb hűtéssel használhatók, vagy hosszabb akkumulátoros üzemidőt biztosítanak a noteszgépek számára, hanem kézzelfogható megtakarítást is jelentenek a vállalatok számára. "A Conroe-val és a Merommal elérhető fogyasztáscsökkenést és a kaliforniai energiaárakat figyelembe véve 100 millió PC-felhasználó évente 1 milliárd dollárt takaríthat meg és akkor a hűtés költségeiről nem is beszéltünk" -- mondta Otellini.

A világ legnagyobb félvezetőgyártója közzétette 2006-os és 2007-es termékterveit. Figyelemre méltó, hogy az új processzorokkal kapcsolatos tervekben a fogyasztás állt a középpontban. A vállalat elképzelései szerint a Merom maximális fogyasztása 5 Watt, a Conroe-é 65, míg a Woodcresté 80 Watt. A ma elérhető Intel chipek közül a mobil gépekbe szánt Pentium M lapkák maximális fogyasztása 27 Watt, az asztali gépekben és a szerverekben a legerősebb Intel-chipek pedig akár 80-110 Wattot is elfűtenek.

2007-ben érkezik az első négymagos Intel processzor

A vállalat eközben továbbra is menetel a két- és többmagos processzorok irányába. A most közzétett terméktervek szerint 2006-ban még csak kétmagos lapkákkal találkozhatunk az Intel kínálatában, de 2007-ben már érkezik a szerverekbe szánt Whitefield kódnevű chip, amely négy magot tartalmaz. A Whitefieldet az Intel indiai kutatóközpontjában fejlesztik.

Otellini elmondta, hogy az Intel jelenleg több mint 10 olyan projekten dolgozik, amelyek lapkánként négy vagy több processzort tartalmaznak. 2007-re már a vállalat által eladott processzorok 90 százaléka legalább két magot tartalmaz majd, Steve Smith szerint azonban az alsó árkategóriás termékcsaládokban még jó ideig lesz kereslet az egymagos lapkákra, így ezek még évekig megtalálhatók lesznek az Intelnél.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.