Szerző: Bodnár Ádám

2005. augusztus 22. 12:17

Az erőszakos videojátékok növelik az agresszivitásra való hajlamot

[News.com] A legtöbb eddig elkészített tanulmány megerősíti azt a nézetet, amely szerint az agresszív videojátékok növelik az agresszív viselkedésre való hajlamot -- derül ki egy pénteken nyilvánosságra hozott felmérésből, amelyet az elmúlt 20 év kutatási anyagai alapján állítottak össze.

[News.com] A legtöbb eddig elkészített tanulmány megerősíti azt a nézetet, amely szerint az agresszív videojátékok növelik az agresszív viselkedésre való hajlamot -- derül ki egy pénteken nyilvánosságra hozott felmérésből, amelyet az elmúlt 20 év kutatási anyagai alapján állítottak össze.

Veszélyben a fiúk?

A számítógép képernyőjén megjelenő brutalitás elsősorban a fiúkra van nagy hatással. A kutatók szerint az erőszakos videojátékoknak azonnali és hosszú távú személyiségromboló hatása is van. Az Amerikai Pszichológiai Társaság (APA) hétvégi kongresszusán bemutatott eredmények mellett arról is szó esett, milyen módon lehetne elejét venni annak, hogy az erőszakos videojátékok eljussanak a kiskorúakhoz. "Az APA azt kéri szülőktől, tanároktól, segítsenek a gyerekeknek kiválasztani a megfelelő játékokat" -- áll a szervezet által kiadott közleményben.

Egy korábbi kísérletben gyerekek, csupán pár percet töltöttek egy agresszív videojátékkal, de a rögtön után elvégzett személyiségtesztükben azonnal kimutathatóak voltak az agresszív elemek. Megkérdezett tanárok szerint azok a gyerekek, akik erőszakos játékokkal játszanak, sokkal agresszívabban lépnek fel a társaikkal szemben és hajlamosabbak arra, hogy ellentmondjanak a tanároknak vagy akár a szüleiknek.

Maguk a gyerekek követik el az erőszakos cselekedeteket

A társaság szerint az erőszakos videojátékok rossz példát mutatnak a gyerekeknek, mivel azok a játékokban szereplő kedvenc hőseik személyiségjegyeit akarják magukra ölteni, még akkor is, ha azok brutálisak. Az APA szerint a játékokban az erőszakos cselekedetek elkövetőit a legtöbbször nem büntetik meg. "A büntetlen erőszak megjelenítése azt sugallja a fiatalok számára, hogy ez egy elfogadható módja a konfliktusok kezelésének" -- mondta egy interjúban Elisbeth Carll, aki a pszichológiai társaság videojátékokkal foglalkozó csoportjának vezetője.

Noha az erőszakos videojátékok mellett a televízióban és a moziban megjelenő brutalitás is veszélyes lehet a gyerekekre nézve, szakértők szerint a játékok komolyabb fenyegetést jelentenek a fiatalokra. Az APA szerint egy film nézése közben a szülők elmagyarázhatják a gyermekeiknek hogy amit látnak az nem valóságos, azonban a videojátékok esetében más a helyzet, hiszen itt maguk a gyerekek a történet főszereplői és ők azok, akik a főhős bőrébe bújva erőszakos cselekedeteket követnek el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.