Szerző: Bodnár Ádám

2005. augusztus 17. 12:15

Emberi vizelettel működő akkumulátort fejlesztettek ki

[FOX News] Szingapúri kutatók olyan akkumulátort fejlesztettek ki, amely vizelettel működik. A tudósok olyan áramforrást akartak találni, amely olcsó, eldobható és elég kicsi ahhoz, hogy akár hitelkártya-méretű készülékekben is használni lehessen. Az akkumulátor biofolyadékkal, például vizelettel érintkezve áramot szolgáltat -- mondta a bejelentés kapcsán Ki Bang Lee, a kutatást vezető tudós.

HIRDETÉS

[FOX News] Szingapúri kutatók olyan akkumulátort fejlesztettek ki, amely vizelettel működik. A tudósok olyan áramforrást akartak találni, amely olcsó, eldobható és elég kicsi ahhoz, hogy akár hitelkártya-méretű készülékekben is használni lehessen. "Az akkumulátor biofolyadékkal, például vizelettel érintkezve áramot szolgáltat" -- mondta a bejelentés kapcsán Ki Bang Lee, a kutatást vezető tudós.

Az akkumulátor egy szendvicsszerkezet, ahol réz, magnézium és rézkloriddal átitatott papír rétegek vannak egymásra helyezve. Ha a szerkezetbe egy csepp emberi vizelet kerül, az keresztüláramlik a papíron a magnézium és a réz között, a vegyszerek feloldódnak és elektromos áram jön létre. A tesztek során az akkumulátor 90 percen át folyamatosan 1,04 voltos feszültséget termelt. A vizelettel működő áramforrást elsősorban otthoni egészségügyi berendezésekben kívánják hasznosítani.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 20:09

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.