Szerző: Bodnár Ádám

2005. augusztus 17. 12:15

Emberi vizelettel működő akkumulátort fejlesztettek ki

[FOX News] Szingapúri kutatók olyan akkumulátort fejlesztettek ki, amely vizelettel működik. A tudósok olyan áramforrást akartak találni, amely olcsó, eldobható és elég kicsi ahhoz, hogy akár hitelkártya-méretű készülékekben is használni lehessen. Az akkumulátor biofolyadékkal, például vizelettel érintkezve áramot szolgáltat -- mondta a bejelentés kapcsán Ki Bang Lee, a kutatást vezető tudós.

[FOX News] Szingapúri kutatók olyan akkumulátort fejlesztettek ki, amely vizelettel működik. A tudósok olyan áramforrást akartak találni, amely olcsó, eldobható és elég kicsi ahhoz, hogy akár hitelkártya-méretű készülékekben is használni lehessen. "Az akkumulátor biofolyadékkal, például vizelettel érintkezve áramot szolgáltat" -- mondta a bejelentés kapcsán Ki Bang Lee, a kutatást vezető tudós.

Az akkumulátor egy szendvicsszerkezet, ahol réz, magnézium és rézkloriddal átitatott papír rétegek vannak egymásra helyezve. Ha a szerkezetbe egy csepp emberi vizelet kerül, az keresztüláramlik a papíron a magnézium és a réz között, a vegyszerek feloldódnak és elektromos áram jön létre. A tesztek során az akkumulátor 90 percen át folyamatosan 1,04 voltos feszültséget termelt. A vizelettel működő áramforrást elsősorban otthoni egészségügyi berendezésekben kívánják hasznosítani.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról