Szerző: Bodnár Ádám

2005. augusztus 16. 10:07

Már 2005-ben elérhetők lesznek a kétmagos Xeonok

Az Intel tegnap váratlanul bejelentette, hogy az idei évre hozza előre kétmagos Xeon processzorainak megjelenését. A vállalat legújabb tervei szerint a kétprocesszoros szerverekbe szánt Xeon DP és négy- vagy többprocesszoros rendszerek számára tervezett Xeon MP termékvonalban egyaránt megjelennek idén a kétmagos chipek.

[HWSW] Az Intel tegnap váratlanul bejelentette, hogy az idei évre hozza előre kétmagos Xeon processzorainak megjelenését. A vállalat legújabb tervei szerint a kétprocesszoros szerverekbe szánt Xeon DP és négy- vagy többprocesszoros rendszerek számára tervezett Xeon MP termékvonalban egyaránt megjelennek idén a kétmagos chipek.

Válasz az Opteron sikerére?

Elemzők szerint az Intel egyértelműen a kétmagos AMD Opteronok sikere miatt volt kénytelen megtenni ezt a lépést. Az AMD legutóbbi negyedéves eredményeiből kiderült, hogy a kétmagos Opteronok megjelenése nyomán a chipek eladásai 89 százalékkal ugrottak meg. Mások azonban hozzáteszik, hogy a kétmagos Xeonok idei premierje aligha lesz hatással az Intel értékesítési adataira, a mozzanatnak csupán elvi jelentősége van. A világ legnagyobb chipgyártója korábban csak 2006 első félévére ígérte a kétmagos Xeonokat.

"Ahogy arra az idei évben már korábban példa volt a kétmagos PC-processzorok esetében, az Intel mérnökei kitűnően teljesítettek, így képesek vagyunk Intel Xeon processzor-platformjainkat a tervezettnél korábban a piacra bevezetni" -- nyilatkozta Kirk Skaugen, az Intel Server Platfrom csoportjának vezetője. "Nemcsak képesek voltunk felgyorsítani ezen termékek végfelhasználókhoz való eljuttatását, de több kulcsfontosságú újítást is bevezethettünk általuk."

Paxville, Dempsey

Az elsőként megjelenő kétmagos Xeon kódneve Paxville. Ezt a chip eredetileg négy- vagy többprocesszoros rendszerek számára fejlesztette ki az Intel, azonban a hírek szerint piacra kerül belőle egy olcsóbb kivitel kétprocesszoros szerverekhez. A Paxville 64 bites felépítésű kétmagos chip, amely támogatja a Hyper-Threading technológiát, így egyszerre akár négy párhuzamos utasításszál feldolgozására is képes. A hírek szerint a Paxville 800 MHz-es buszon jár, magonként 1 megabájt L2 cache-sel szerelik és kiviteltől függően 2,8 GHz, 3 GHz vagy 3,2 GHz-es órajelen működik. A 90 nanométeres csíkszélességgel gyártott chip specifikációt tekintve tehát lényegében megegyezik a tavasz óta kapható Pentium Extreme Editionnel.

A Paxville-t követi majd 2006-ban a Dempsey kódnevű lapka, amely már 65 nanométeres csíkszélességgel készülhet. A Dempsey a jelenleg elérhető információk szerint két magot és magonként 2 megabájt másodszintű gyorsítótárat tartalmaz és már 1066 MHz-es busszal jár. A Dempseyt kifejezetten kétutas szerverekhez tervezte az Intel. A hírek szerint a Dempsey órajele 3,8 GHz körül indulhat.

A legnagyobb szervergyártók már az idén kínálni fognak kétmagos Xeonra épülő megoldásokat, legalábbis a Dell és a HP szóvivője egyöntetűen azt nyilatkozták, vállalatuk még 2005 végén bemutatja a Paxville chipekre épülő termékeit. Az IBM szóvivője ugyan nem árulta el, hogy vállalata mikorra tervezi a kétmagos Xeonokra épülő szervereinek premierjét, de elmondta, a Nagy Kék már alig várja a kétmagos Xeonok bejelentését.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról