Szerző: Bizó Dániel

2005. augusztus 15. 11:43

Mostantól kötelező visszavenni az elektronikai szemetet

Az Európai Unió egyik irányelve alapján a múlt szombattól (2005. augusztus 13.) vásárolt elektronikai és elektromos termékeket (WEEE, Waste Electrical and Electronic Equipment) hulladékként később kötelesek a forgalmazók legalább térítésmentesen visszavenni.

[HWSW] Az Európai Unió egyik irányelve alapján a múlt szombattól (2005. augusztus 13.) vásárolt elektronikai és elektromos termékeket (WEEE, Waste Electrical and Electronic Equipment) hulladékként később kötelesek a forgalmazók legalább térítésmentesen visszavenni.

Mi WEEE?
Kis- és nagyméretű háztartás eszközök / hűtő, mikrohullámú sütő, mosó- mosogatógépek, légkondicionáló berendezések, porszívó, kenyérpirító stb.
Informatikai és távközlési berendezések / számítógépek, nyomtatók, vezetékes- és mobiltelefonok stb.
Fogyasztói elektronikai eszközök / TV, hi-fi, videorekorder, hordozható lejátszók stb.
Világítástechnika
Elektromos és elektronikus szerszámok (kivéve az ipari berendezéseket) / fúrógép, fűrészgép, szivattyú, szögbelövő stb.
Játékok, szabadidős és sporteszközök / kézi- vagy telepített játékgépek, kerékpáros számítógépek, elektromos játékvasutak, -autók stb.
Orvosi berendezések (kivéve a beültetett és fertőzött változatokat)
Megfigyelő és irányító műszerek / füstérzékelők, termosztátok,
Automata adagolók / ATM, üdítős automata stb.
A tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy az elektronikai hulladékot a végfelhasználók és disztribútorok költségmentesen vissza tudják juttatni a gyártóhoz, valamint a disztribútoroknak is lehetőséget kell biztosítani, hogy hozzájuk eljuttassák az általuk korábban forgalmazott és kiselejtezett termékeket, akár egyesével is. A szállítással, kezeléssel, újrahasznosítással és egyéb járulékos tevékenységekkel járó költségeket a termelőknek kell állnia. Ez a fedezet ugyanakkor nem terjed ki a háztartásoktól az átvevőhelyekig történő szállítás költségeire.

A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetség (KSZGYSZ) adatai szerint tavaly 143 ezer tonna elektronikai hulladék keletkezett Magyarországon. Becslések szerint az idén 154 ezer, 2006-ban pedig 167 ezer tonna elektronikus hulladékkal kell számolni. Ezen felül további 300 ezer tonnára tehető az az elektronikus hulladék mennyiség, amelyet a visszavételezési kötelezettség előírása előtti időben gyártottak. Tavaly számítógépekből és távközlési berendezésekből körülbelül 20 ezer tonnányit, mobiltelefonból nagyjából 50 tonnát hajítottak ki a magyar emberek.

A tagállamoknak 2006. december 31-ig kell teljesítenie azt az uniós normát, mely szerint lakosonként évente legalább négy kilogramm elektromos és elektronikus hulladékot kell visszagyűjteni, amelyek legalább háromnegyedét újra kell hasznosítani. Eme követelmény alól hazánk, más új csatlakozóval egyetemben, kétéves haladékot kapott. Jövő július elsejétől kezdve pedig néhány kivételtől eltekintve az elektromos és elektronikai termékek ólmot, higanyt, kadmiumot, és meghatározott mérgező vegyületeket nem tartalmazhatnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról