:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. augusztus 15. 11:07

Hamarosan a TSMC is gyárt flash memóriachipeket az AMD részére

A gyártási költségek csökkentése érdekében az AMD és a Fujitsu flash memóriákat előállító vegyesvállalata, a Spansion bérgyártási megállapodást kötött a Taiwan Semiconductor Manufacturing Companyval. Az egyezség értelmében 2006-tól a TSMC üzemeiben is készülnek majd Spansion memóriachipek, eleinte 110 nanométeres csíkszélességgel.

[HWSW] A gyártási költségek csökkentése érdekében az AMD és a Fujitsu flash memóriákat előállító vegyesvállalata, a Spansion bérgyártási megállapodást kötött a Taiwan Semiconductor Manufacturing Companyval. Az egyezség értelmében 2006-tól a TSMC üzemeiben is készülnek majd Spansion memóriachipek, eleinte 110 nanométeres csíkszélességgel.

A Spansion eddig kizárólag házon belül állította elő termékeit. A cégnek két chipgyártó üzeme van, az egyik a texasi Austinban, a másik a japán Aizu-Wakamatsuban. Mindkét gyárban 110 nanométeres csíkszélességű chipek készülnek 200 milliméteres waferek felhasználásával. A Spansion tavaly hozta nyilvánosságra azon tervét, hogy a Japánban található üzemét 2007-re modernizálja és képessé teszi 300 milliméter átmérőjű waferek megmunkálására.

A flash memóriákat gyártó üzletág korábban az AMD húzóágazata volt, az utóbbi időben azonban gyenge eredményeket ért el. A második pénzügyi negyedév során a Spansion 31 százalékkal csökkenő forgalom mellett 90 millió dolláros veszteséggel terhelte meg az AMD pénzügyi mutatóit, mivel a Spansion eredményeit az AMD kimutatásaiban konszolidálják. Az első negyedévben a Spansion vesztesége 110 millió dollárra rúgott.

Az iSuppli piackutató cég adatai szerint a második negyedévben a Samsung volt a legnagyobb flashmemória-gyártó, a koreai céget a Toshiba, az Intel és a Spansion követte a sorban. Tavaly az első félévben a Spansion még az Intelt is megelőzte, a világ legnagyobb chipgyártója azonban 2004 végére ledolgozta hátrányát és a NOR-típusú chipek szegmensében átvette a vezető pozíciót a Spansiontől.

Az AMD még az előző negyedéves eredmények bejelentésekor közölte, hogy a veszteségek miatt önálló vállalattá alakítja a Spansiont. Az Értékpapírpiaci és Tőzsdefelügyelethez eljuttatott dokumentumok tanúsága szerint a Spansion részvényeit hamarosan tőzsdére viszik, az AMD 600 millió dollár tőkebevonást vár az ügylettől. Szakértők szerint a Spansion leválasztása segítene az AMD-nek abban, hogy sikeres processzoraira tudjon koncentrálni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.