:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. augusztus 11. 11:33

A kamerával szerelt mobiltelefonok lassan leváltják a digitális fényképezőgépeket

A kamerás mobilok hamarosan kiszorítják a piacról az olcsó digitális fényképezőgépeket -- derül ki az ABI Research felméréséből. Egyre inkább terjednek az 1 megapixelesnél nagyobb felbontású optikával szerelt kamerás telefonok, a jövő év elején már több fogy belőlük, mint a VGA-felbontású változatokból.

[HWSW] A kamerás mobilok hamarosan kiszorítják a piacról az olcsó digitális fényképezőgépeket -- derül ki az ABI Research felméréséből. Egyre inkább terjednek az 1 megapixelesnél nagyobb felbontású optikával szerelt kamerás telefonok, a jövő év elején már több fogy belőlük, mint a VGA-felbontású változatokból.

Az elkövetkező évek során, ahogy érkeznek a 2, 3 vagy akár 4 megapixeles mobiltelefonok, felváltják a kisebb felbontású modelleket, illetve az olcsó digitális fényképezőgépeket. "Két éven belül a mobiltelefonokba épített kamerák olyan minőségű képeket csinálnak, hogy a vevőknek nem lesz szüksége digitális fényképezőgépre. Ez drámaian befolyásolja majd az eladásokat" -- mondta Kenneth Hyers vezető elemző. Ma már itthon is kapható 2 megapixeles optikával felszerelt mobiltelefon de az ázsiai országokban már 5 megapixeles felbontással rendelkező modelleket is forgalmaznak.

Bár a digitális fényképezőgépek piaca egyelőre továbbra is növekszik, beigazolódni látszanak azok az előrejelzések, miszerint rövid időn belül akár egyszámjegyűre csökkenhet a növekedés üteme. A piac bővülése már most is jelentősen elmarad az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Ezek a számok természetesen nem tartalmazzák a kamerával szerelt mobiltelefonok eladási mutatóit.

Az ABI előrejelzése szerint a kamerával felszerelt mobiltelefonok piacán is ki fog alakulni egyfajta minőségi sorrend a gyártók között. A piackutató cég úgy véli, míg a Motorola elsősorban az alsóbb árkategóriában lesz versenyképes, az olyan cégek mint a Nokia, a Samsung vagy a Sony Ericsson a felső kategóriában kínálják majd készülékeiket jobb minőségű optikával, több szolgáltatással. Az ABI szerint a jövőben fontos döntés lesz a mobiltelefonok vásárlásánál az optika minősége vagy a beépített képfeldolgozó szoftverek képességei.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 19:36

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.