Szerző: Budai Péter

2005. augusztus 9. 11:42

A Windows Server 2003 R2 beépített Unix/Linux támogatással érkezik

[Microsoft Watch/HWSW] Ezen a héten kerül megrendezésre a LinuxWorld konferencia, amin már évek óta részt vesz a Microsoft is, hogy bemutassa a nyílt forrás követőinek, milyen megoldásokkal kíván javítani a két világ közötti együttműködésen. Idén a Windows Server 2003 R2 újdonságain lesz a hangsúly.

[Microsoft Watch/HWSW] Ezen a héten kerül megrendezésre a LinuxWorld konferencia, amin már évek óta részt vesz a Microsoft is, hogy bemutassa a nyílt forrás követőinek, milyen megoldásokkal kíván javítani a két világ közötti együttműködésen. Idén a Windows Server 2003 R2 újdonságain lesz a hangsúly.

Hamarosan érkezik a Windows Server 2003 R2

A Windows Server 2003 R2 a Microsoft jelenlegi szerver operációs rendszerének legújabb kiadása lesz, ami még várhatóan ebben az évben meg fog jelenni. A Windows Server 2003 SP1-en túl az elmúlt évek során kiadott valamennyi bővítményt és feature packet is tartalmazni fogja, valamint az R2-ben be fog mutatkozni néhány új technológia is.

Bill Hilf, a Microsoft Linux-laborjának vezezője szerdán tartja meg előadását a Windows Server 2003 R2 és a Unix/Linux rendszerek közötti együttműködés új lehetőségeiről, amit szemléletes példákkal is alá szeretne támasztani. Az már bizonyos, hogy az R2-ben eleve megtalálható lesz a Services for Unix jónéhány darabja, amit a Microsoft jelenleg külön termékként értékesít.

"Azt megerősíthetem, hogy a Services for Unix új generációjának jópár képessége integrálva lesz a Windows Server 2003 R2-be. A Network File System (NFS) kliens, az NFS Server, a User/Name Mapping, a Telnet szerver és kliens, a Password Sync és a NIS Server már mind megtalálható lesz a Windows Server 2003 R2 részeként" -- közölte Hilf a Slashdot kérdésére.

Beépített Unix/Linux támogatás

"Mindezek mellett, a felújított POSIX alrendszer, a 'Subsystems for Unix-based Applications', vagyis a 'SUA' is opcionálisan telepíthető lesz az R2-ben. Ezen képességek integrálása a Windows Server 2003 R2-be natív támogatást biztosít az eltérő platformok kezelésére szolgáló eszközökhöz, és kényelmesebbé teszi a windowsos és unixos rendszerek együttműködését, valamint a Unixról Windowsra történő átállást. Ez nagy segítséget jelent ügyfeleink többségének, és mindezt részletesen be is fogom mutatni ezen a héten, a LinuxWorld konferencián" -- tette hozzá a Microsoft Linux-guruja.

A Windows Server 2003 R2 a Unix/Linux támogatáson kívül többek között új fájlmigrációs eszközkészlettel, egyszerűsített SAN-menedzsmenttel és egy új erőforrás-menedzsment alrendszerrel érkezik. Ugyancsak újdonságot jelent majd a központosított fájl- és printszerver kezelés, valamint a kisebb vállalatok számára a domain és a munkacsoport közötti átmenet, a branch-office támogatása.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról