Szerző: Bodnár Ádám

2005. augusztus 9. 11:09

Otthoni hálózatok: kábel helyett inkább Wi-Fi

Az In-Stat piackutató cég előrejelzése szerint az otthoni piacra szánt hálózati berendezések piaca a tavalyi 9 milliárd dollárról 2009-re már 21 milliárd dollárra emelkedik. A készülékek eközben egyre gyorsabbak és olcsóbbak lesznek, miközben mind több otthonban jelennek meg, illetve egyre nagyobb területet fednek le, hálóznak be. A jelentés ugyanakkor megállapítja, hogy a multimédiás fájlok tárolása és továbbítása területén az áttörés továbbra is váratni fog magára.

[HWSW] Az In-Stat piackutató cég előrejelzése szerint az otthoni piacra szánt hálózati berendezések piaca a tavalyi 9 milliárd dollárról 2009-re már 21 milliárd dollárra emelkedik. A készülékek eközben egyre gyorsabbak és olcsóbbak lesznek, miközben mind több otthonban jelennek meg, illetve egyre nagyobb területet fednek le, hálóznak be. A jelentés ugyanakkor megállapítja, hogy a multimédiás fájlok tárolása és továbbítása területén az áttörés továbbra is váratni fog magára.

"A kutatásunk azt találta, hogy a vevők körében egyre nagyobb az érdeklődés az otthoni hálózatok iránt annak érdekében, hogy összekapcsolják a digitális szórakoztató eszközeiket a hi-fi berendezésükkel vagy a tévékészülékükkel" -- mondta Joyce Putscher elemző. "Ahogy a fogyasztók számára egyre elfogadottabb lesz hogy a számítógépüket összekössék a tévével, az érdeklődés tovább növekedik."

A piackutató cég elemzői úgy látják, az otthoni hálózati eszközök nem csak egyre gyorsabbak lesznek, hanem egyre több szolgáltatást is nyújtanak, például vezeték nélküli elérést vagy akár integrált VoIP képességet. A berendezésekben felhasznált alkatrészek ára csökken, az előállítási mennyiségük pedig látványosan növekedik, ami összességében azt eredményezi, hogy a készülékekhez szinte napról napra olcsóbban lehet hozzájutni.

Az In-Stat jelentéséből kiderül, hogy míg 2003-ban világszerte 24 millió olyan lakás létezett, ahol volt valamiféle otthoni hálózat, ez 2004-re majdnem 50 százalékkal 37 millióra növekedett. Az In-Stat felmérése szerint a legtöbb vevő már nem kábelekkel, hanem vezeték nélküli kapcsolattal építené fel otthoni hálózatát, a legtöbben a 802.11g szabványra épülő készülékeket részesítik előnyben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról