:

Szerző: Bizó Dániel

2005. augusztus 25. 12:25

Tizedik születésnapját ünnepli a Windows 95

[Seattle PI/BetaNews/HWSW] Augusztus 24, mint minden nap, születésnap. A világon sokmillió emberén kívül azonban egy szoftveré is, amely tagadhatatlanul jelentős, mondhatni döntő befolyással bírt a számítástechnika világára, és az évek során felhasználók százmillióira. Tíz évvel ezelőtt, 1995. augusztus 24-én került piacra a Microsoft Windows 95 operációs rendszere. Ezt a napot minden bizonnyal rengetegen áldják, míg mások átkozzák még sokáig. A szoftver elterjedésével mindenesetre megkezdődött a számítógépek multimédiás és internetes forradalma, hiszen jogosan kritizált hibái mellett a felhasználók számára barátságosabbá tette a gépek használatát.

[Seattle PI/BetaNews/HWSW] Augusztus 24, mint minden nap, születésnap. A világon sokmillió emberén kívül azonban egy szoftveré is, amely tagadhatatlanul jelentős, mondhatni döntő befolyással bírt a számítástechnika világára, és az évek során felhasználók százmillióira. Tíz évvel ezelőtt, 1995. augusztus 24-én került piacra a Microsoft Windows 95 operációs rendszere. Ezt a napot minden bizonnyal rengetegen áldják, míg mások átkozzák még sokáig. A szoftver elterjedésével mindenesetre megkezdődött a számítógépek multimédiás és internetes forradalma, hiszen jogosan kritizált hibái mellett a felhasználók számára barátságosabbá tette a gépek használatát.

Mint egy bomba

A Windows 95 talán a Microsoft eddig legsikeresebb terméke. Lehet, hogy nem pénzügyi, eladási vagy piacrészesedési oldalról, de a megjelenését övező hatalmas érdeklődés, felhajtás, és az emberek izgatottsága példátlannak tűnik. A redmondi főhadiszálláson 200 ember húsz napig dolgozott az ünnepség előkészületein, ahol több ezer ember vett részt az akkor forradalminak nevezett szoftver elindításán. Bill Gates beszédét 43 más helyszínre sugározták világszerte, ami az akkori technológiai adottságok közepette nem kis teljesítménynek számított.

A Microsoft PR-gépezete totális sikert aratott. Csak az Egyesült Államokban húsz országos magazin borítóján kapott címlapsztorit, több mint 13 ezer újságcikk jelent meg róla, és 2000 televíziós hír került sugárzásra a Windows 95 indítása kapcsán. De a Microsoft sem fukarkodott a reklámkampánnyal: 200 millió dollárt költött csak TV-spotokra, és még az Empire State Buildingre is felvilágításra került egy hatalmas Windows 95 logó. A Microsoft 12 millió dollárt fizetett a Rolling Stones-nak a Start me up című dal használatáért, amely a hirdetések alatt volt hallható. Az erőfeszítés meghozta gyümölcsét: 90 dolláros áron két hónap alatt egy millió darab kelt el belőle.

A Windows indításakor hallható szignált Brian Eno elektronikus zenész komponálta -- egy Apple Macintosh számítógépen. Eno visszaemlékezései szerint rendkívül élvezte a feladatot, hogy egy 3,25 másodperces zeneművet kell komponálnia. Állítása alapján 84 félét készített el összesen, és ezek közül került ki a mindenki által jól ismert dallam. A San Francisco Chronicle számára adott interjúban elmondta, hogy a munka elvégzését követően saját zeneszámainak több perces időtartama tengernyinek, kitölthetetlen űrnek tűnt.

Egy jobb, 32 bites világ

A Windowsok eddigi történelmében a mérföldkövet jelentő 95 egyben félúton is található. A legelső, 1.0 verziójú Windows már 1985-ben napvilágot látott. A Windows 95 volt az első a PC-s Windowsok sorában, amely 32 bites processzort követelt meg, így kizárólag Intel 386-os, vagy kompatibilis processzorral szerelt számítógépen volt hajlandó megmozdulni. A 95 a korábbi Windowsok és az MS-DOS termékvonal egyesítésének tekinthető. Később éppen ez bizonyult legfőbb gyengeségének is, ugyanis hibrid felépítésű, 16 és 32 bites magot kapott.

A végül hat kiadást megélő rendszer olyan korábban nem látott szolgáltatásokat vonultatott fel, mint a hardverek egyszerű telepítését lehetővé tévő Plug and Play, vagy 2 gigabájt memória védett memóriaterület megcímzése (igaz ebből 512 megabájtot tudott lekezelni). A korábbi verziókhoz képest a Windows 95 sokkal fejlettebb multitasking képességgel is bír, így sok alkalmazás egyidejű futtatása sem okoz gondot -- vagy legalábbis kevesebbet, mint korábban. A Windows 95 bár lényegesen javított a stabilitáson, mai szemmel nézve (beleértve az egyenes ági leszármazottainak tekinthető Windows 98/Me rendszereket is) működése botrányos megbízhatóságot produkál.

Ennek ellenére a Windows 95 (a Microsoft hathatós marketing-erőfeszítéseivel támogatva) leírtotta a pályáról a rivális operációs rendszereket, mint a lényegesen korábban hasonló képességeket felvonultató IBM OS/2 (amelyre egyébként technológiailag alapozott), és megteremtette az utat a Microsoft hegemóniája előtt, amely később antitröszt perek sorához vezetett, és a vállalat feldarabolását gyaníthatóan csak a kormányváltással hatalomra kerülő Bush adminisztráció akadályozta meg.

Kíndóz

A Windows 95 népszerűsége egyben utálatának legfőbb forrásává is vált szakmai körökben. Átütő sikerével a 32 bites Windows platform máig a PC-fejlesztők kváziszabványává vált, hiszen elterjedtsége révén a vevők legnagyobb potenciális táborához férhettek és férhetnek ma is hozzá. Más platformok háttérbe szorulásával pedig rengeteg szoftver csak Windowsra jelenik már meg, így az azokat használók gyakorlatilag kénytelenek a Windowst elviselni, ha tetszik, ha nem. Márpedig a 95 szolgáltatott elég okot, hogy a kevésbé elnézőek úgy szidják, ahogy neveltetésük engedi.

Szintén az elterjedtség következtében vált a Windows 95 (és utódai) az informatikai ipar talán legnagyobb biztonsági kockázatává. A világszerte több tíz- és százmillió, egyre nagyobb arányban internetre kötött számítógép magához vonzotta a biztonsági hiányosságokat kihasználó bűnözőket. Bár pontos adatokat összeállítani nem lehet, becslések milliárd dolláros nagyságrendű gazdasági kárról beszélnek egy-egy nagyobb vírus- vagy féregkitörés esetén, melyek számítógépek tömegeit bénítják meg.

Windows forever

Minden negatívum ellenére a Windows 95 és utódai, amelyek grafikus felülete még mindig az előd örökségét viszik tovább, kiemelkedő szerepet játszottak abban, hogy az informatika használata elterjedjen a mindennapokban (igen, tudjuk, hogy Gates Jobstól lopta, ő viszont a Xeroxtól). A túlzott piaci súly talán rossz a verseny szempontjából, viszont a fejlesztők és felhasználók számára így egy kvázi szabványos, egységes "világot" alkotott meg, ahol programok elképesztő tömege áll rendelkezésre.

A Chicago kódnéven fejlesztett Windows 95 támogatását a Microsoft bár 2002 szilveszterén leállította, az még mindig velünk van. A HWSW oldalait az elmúlt hónapban 0,05 százalékban Windows 95-ös gépről töltötték le. Érdekesség, hogy a még meg sem jelent Longhornnal, illetve most már Vistával már így is nyolcszor annyi oldalletöltést generáltak bétatesztelő olvasóink. Ez persze nem jelenti azt, hogy a Vista fogadtatása a Windows 95-hez lesz mérhető -- de talán a Microsoft megpróbálja megismételni a "PR-csodát". Az biztos, hogy Windowsok még beláthatatlan ideig velünk lesznek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:07

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.