Szerző: Bizó Dániel

2005. augusztus 2. 15:39

Megsemmisítő csapásra készül a Novell az SCO ellen

[eWeek/HWSW] A Novell múlt hét pénteken keresetet adott be az SCO Group ellen, melynek ha a bíróság igazat ad, akár az egyébként is szenvedő vállalat végét jelentheti. A törpecég bukása még nem is lenne annyira érdekes, de ezzel egycsapásra megszűnne a Linuxot fejlesztő és használó vállalatok, szervezetek és magánszemélyek elméleti jogi fenyegetettsége.

[eWeek/HWSW] A Novell múlt hét pénteken keresetet adott be az SCO Group ellen, melynek ha a bíróság igazat ad, akár az egyébként is szenvedő vállalat végét jelentheti. A törpecég bukása még nem is lenne annyira érdekes, de ezzel egycsapásra megszűnne a Linuxot fejlesztő és használó vállalatok, szervezetek és magánszemélyek elméleti jogi fenyegetettsége.

Jogbitorlás?

Mint már korábban nem egy alkalommal beszámoltunk róla, az SCO Group Linux-ellenes jogi hadjáratot folytat, melynek legfőbb célpontjai a nyílt forrású operációs rendszert támogató informatikai szállítók, valamint a nagyobb vállalati felhasználók. Az SCO azt állítja, hogy a UNIX System V operációs rendszer egyes kódrészletei más operációs rendszerekbe szivárgott át jogtalanul, többek között az IBM AIX és a nyílt forrású Linux kernelébe. Az SCO a UNIX System V szoftverhez kapcsolódó összes jogot magának vallja.

Rövid történet
A UNIX rendszerek több mint harmincéves múltra tekinthetnek vissza, az első verziók a hatvanas évek legvégén készültek el az AT&T-nél. Az AT&T a rendszerhez kapcsolódó jogokat később a Novell Networksnek adta el, a Novell pedig 1995-ben továbbadta azokat a Santa Cruz Operation-nek (SCO). A Caldera 2001-ben fuzionált az SCO UNIX-os részlegével, és a cég Caldera International néven futott tovább egészen 2002 szeptemberéig, amikor SCO Groupra változtatta a nevét.

A Novell most benyújtott dokumentumai szerint viszont az SCO Groupnak semmiféle szellemi tulajdona nem fűződhet a UNIX System V és UnixWare operációs rendszerekhez, ugyanis azokat a Novell birtokolja. A beadvány ezen túlmenően azt is állítja, hogy az SCO rosszhiszeműen állítja ennek ellenkezőjét, jogosulatlanul folytat pereket, sőt a Novell számára megfizetendő jogdíjakat is megtagadja évek óta.

A NetWare operációs rendszer révén ismertté vált vállalat szerint az SCO 2002 vége felé többször is próbálta meggyőzni, hogy közösen szedjenek licencdíjat linuxos felhasználóktól. Miután a Novell ezt sorozatosan megtagadta, az SCO elnök-vezérigazgatója azt kérte, a két cég közötti korábbi megállapodást megváltoztatva adják át a Unixhoz fűződő összes jogot. A Novell az SCO közfelháborodást okozó jogi lépéseit követően több alkalommal artikulálta, hogy az SCO-nak nincsenek tulajdonában azok a jogok, amelyeket magának vall, ellenben azok felett a Novell gyakorol tulajdonjogot. Ezért az állításáért az SCO be is perelte a vállalatot.

Pénzt ide!

A Novell ugyanakkor nemcsak a UNIX System V és UnixWare rendszerekkel kapcsolatos jogokat követeli vissza, hanem nagy összegű kártérítésre is igényt tart. A két társaság közötti megállapodás értelmében az SCO jogdíjat köteles fizetni az által értékesített UNIX-licencek után, hiszen annak tulajdonosa a Novell -- állítja keresetében az utóbbi vállalat. Továbbá a változtatások, vagy az új licencek jóváhagyásával kapcsolatos jogokat is fenntartja magának a Novell. Hogy ezt ellenőrizni lehessen, a Novell jogosult a licencek értékesítésével kapcsolatos szerződéseket auditálni. Ezt az SCO több ízben is megtagadta, immár évek óta.

Emiatt az elmaradt jogdíjak behajtását kéri a bíróságtól a Novell. Ennek biztosítása érdekében keresetében indítványozta, hogy az SCO Unixszal kapcsolatos bevételeinek 95 százalékát zárolja visszamenőleg, mivel az vészes gyorsasággal emészti el önmagát veszteséges működése révén. Története során a vállalat csak egy-egy negyedévre volt képes nyereséget felmutatni, jellemzően akkor, mikor a Microsofttal vagy a Sun Microsystems-szel kötött nagy értékű szerződést.

A Linux-tábor szerint részben a Microsoft pénzelte az SCO jogi hadviselését azáltal, hogy vásárolta tőle a licenceket, majd kockázati tőkebefektetőhöz is segítette jutni. Ezek 16,6 millió illetve mintegy 50 millió dollárnyi "injekciót" jelentettek -- a vállalatnak ezzel szemben várhatóan 11 millió dollárnyi készpénze marad idén október 31-re.

A Novell azt is tudatta az igazságszolgáltatással, hogy lemond az IBM-mel, vagy bárki mással szembeni követelésekről. A kártérítés megfizetésének garantálása érdekében a Novell tovább kérte a bíróságtól, hogy az SCO feleljen teljes tőkéjével a rendezésért, ezért azt zárolják. Ha a Novell követeléseinek a bíróság helyt ad, az a Linux elleni jogi hadjárat mellett valószínűleg az SCO Group végét is jelentené.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról