Szerző: Ady Krisztián

2005. augusztus 1. 10:27

Októbertől nem árul iPodot a Hewlett-Packard

[Clubic.com] A Hewlett-Packard termékstratégiai változásainak áldozatul esett a HP iPod is: a vállalat bejelentette, hogy szeptember végétől befejezi az átmatricázott audiolejátszók forgalmazását. A HP 2004 januárjában döntött úgy, hogy az Apple termékét felveszi kínálatába, bár csak a tengerentúlon forgalmazta a lejátszót.

[Clubic.com] A Hewlett-Packard termékstratégiai változásainak áldozatul esett a HP iPod is: a vállalat bejelentette, hogy szeptember végétől befejezi az "átmatricázott" audiolejátszók forgalmazását. A HP 2004 januárjában döntött úgy, hogy az Apple termékét felveszi kínálatába, bár csak a tengerentúlon forgalmazta a lejátszót.

A HP ugyanakkor továbbra is támogatja az Apple lejátszóit, többek között előre telepített iTunes szoftvert nyújt multimédiás számítógépeihez. Az Apple-lel kötött szerződés ráadásul megfogja a vállalat kezét: a HP 2006 augusztus végéig nem forgalmazhat rivális terméket, nem dobhat piacra másik audiolejátszót.

Az Apple számára fontos stratégiai partner volt a HP, hiszen az utolsó negyedév adatai szerint az összes eladott iPod lejátszók 8 százalékát a HP értékesítette. Ez az arány tovább nőhet az Észak-Amerikai piacra vetítve, hiszen a HP csak ott forgalmazta a HP iPodokat. A népszerű iPod lejátszókból több mint 6 millió fogyott, az eladások felülmúlták a tavalyi negyedik negyedévet is, amely részben a karácsonyi bevásárlási szezonra esett.

Noha az értékesített készülékek száma egy év alatt hatszorosára nőtt, a bevétel "csak" 343 százalékkal növekedett, mivel csökkentek az árak és megjelent a kínálatban a szuperolcsó iPod shuffle is. A HP által értékesített iPodok garanciáját továbbra is a HP-n kell számon kérni.

a címlapról