Szerző: Ady Krisztián

2005. június 30. 12:56

Okostelefonokon is használható már az Opera 8 böngésző

Az Opera Software elérhetővé tette mobil készülékek számára fejlesztett böngészője legújabb generációját, a Windows Mobile operációs rendszert futtató tenyérgépeken már a legújabb technológiákra épített Opera 8 böngésző is elérhető. Az okostelefonok és kézi számítógépek tulajdonosai a beépített Internet Explorernél jóval bővebb képességekkel rendelkező böngészőt tölthetnek le a vállalat weboldaláról.

[HWSW] Az Opera Software elérhetővé tette mobil készülékek számára fejlesztett böngészője legújabb generációját, a Windows Mobile operációs rendszert futtató tenyérgépeken már a legújabb technológiákra épített Opera 8 böngésző is elérhető. Az okostelefonok és kézi számítógépek tulajdonosai a beépített Internet Explorernél jóval bővebb képességekkel rendelkező böngészőt tölthetnek le a vállalat weboldaláról.

Az Opera mobil változata gyorsabb, oldalirányú görgetés nélküli böngészést ígér a mobil készülékek tulajdonosainak. A szoftver technológiai előzetesei már 2004 augusztus óta elérhetők voltak, azonban a böngésző első végleges változata csak most jelent meg. Az előzetes változatokat 120 ezer felhasználó töltötte le, akiknek jelentős része visszajelzéseivel nagyban hozzájárult a szoftver fejlesztéséhez.

Az Opera 8 for Windows Mobile támogatja a főbb technológiákat, többek között a CSS2, DOM 2 és JavaScript technológiákat is. A Small-Screen Rendering motor dinamikusan átalakítja a weboldalakat a kisméretű kijelzőknek megfelelően úgy, hogy ne kelljen oldalirányban görgetni a kijelző tartalmát.

Opera 8: már magyarul is

Mindeközben az április közepén megjelent új Opera 8 böngészőből már letölthetővé vált a magyar nyelvű változat is. Az újabb verzió jelentős fejlesztéseken ment keresztül, az IBM WebSphere Multimodal Environment technológiájának köszönhetően akár már szóban is adhatunk utasításokat a böngészőnek, illetve űrlapokat tölthetünk ki, repülőjegyet rendelhetünk a billentyűzet használata nélkül. A fejlesztők szerint a szoftver számos területen mutathatja majd meg a hangfelismerés előnyeit, például egy Opera Show bemutató közben egyszerűen szavainkkal irányíthatjuk a prezentációt, s nem kell a billentyűzethez, távvezérlőhöz nyúlnunk.

Az Opera Software továbbfejlesztette a grafikus alrendszert is. A weboldalak átméretezése ennek megfelelően jelentősen továbbfejlődött, akár már azt is beállíthatjuk, hogy a weboldalak automatikusan a képernyő méretére skálázódjanak át.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról