:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. június 24. 14:24

A Microsoft három éven belül a mobilpiac ura lesz

A Microsoft mobil és beágyazott rendszerekért felelős részlegének vezetője nem kisebb ígéretet tett, mint hogy három éven belül már a redmondi cég vezeti mobiltelefonos szoftverek piacát.

[HWSW] A Microsoft mobil és beágyazott rendszerekért felelős részlegének vezetője nem kisebb ígéretet tett, mint hogy három éven belül már a redmondi cég vezeti mobiltelefonos szoftverek piacát.

Nem egyszerű feladat

Zhang Ya-qin szerint a Microsoftnak csupán meg kell ismételnie a tenyérgépek piacán elért sikert. A PDA-piacon egykor szinte egyeduralkodó Palm OS helyett ma már windowsos gépekből fogy több. A tenyérgépek esetében a Microsoftnak csupán öt évre volt szüksége a "trónfosztáshoz", Zhang szerint a mobilpiacon is elég lesz a következő három év, bár a vállalatnak nincs könnyű dolga. Az okostelefonok 76 százaléka ma Symbian operációs rendszert futtat, a windowsos készülékek csupán az eladások 7,6 százalékát teszik ki.

Zhang úgy véli, a mobiltelefon-piacon jelentősen változnak a felhasználói szokások, a hanghívás helyett egyre inkább előtérbe kerülnek az adatalapú szolgáltatások, a multimédia, valamint a vállalati hálózattal való kompatibilitás. Ezek mind olyan területek, amelyek fejlesztésére a Microsoft kiemelt figyelmet fordít, számos ilyen szolgáltatás található meg a cég legújabb mobil operációs rendszerében, a Windows Mobile 5.0-ban.

A végső fegyver: Windows Mobile

Az új verzió szinte minden téren megújult: flexibilisebb lesz, több hardvereszközt támogat, frissített Microsoft Office szoftvercsomaggal és Windows Media Player 10 Mobile szoftverrel büszkélkedhet, illetve támogatja a mobil merevlemezeket is. A növelt flexibilitás lehetővé teszi az új technológiák, például a push-to-talk, illetve videohívás és -konferencia szolgáltatások beépítését. A Windows Mobile 5 már támogatást nyújt a harmadik generációs mobilhálózatok, és WLAN hálózatok számára is. A beépített Bluetooth támogatást tovább finomították.

A Microsoft körülbelül öt évvel ezelőtt mutatta be a Windows Mobile-alapú Pocket PC tenyérgépek első generációját, ma pedig már 40 különböző gyártó termékeit lehet megvásárolni 48 országban, melyek mind a Microsoft mobil operációs rendszerét futtatják. Az új Wnidows Mobile a mai trendeknek megfelelően sokkal szabadabb mozgásteret enged a készülékgyártóknak és a mobilszolgáltatóknak az egyes készülékek testre szabhatóságában.

Zhang szerint a Windows Mobile előnye jelentős, amennyiben a vállalati hálózatokhoz való csatlakozásról, vagy a levelek távoli eléréséről van szó. A jelenleg is széles körben elterjedt Blackberry helyett ugyanis a Windows Mobile 5.0 közbenső szerver és speciális infrastruktúra nélkül képes a leveleket fogadni. "Nálunk nincs köztesszoftver, köztes szerver... Olcsóbbak is vagyunk, mert nem kell fizetni a szerverért és a szolgáltatásért" -- mondta. "Biztonságosabbak is vagyunk. A RIM-nek rengeteg titkosítást kell alkalmaznia, mivel az adatok sokfelé utaznak. Nálunk csak egyszer kell az adatokat titkosítani, a szerver és a mobil eszköz között. Ráadásul szabványos algoritmust használunk, SSL-t. Másra nincs szükség."

Egyre olcsóbb windowsos mobilok

Zhang szerint a Microsoft jó úton jár afelé, hogy olcsóbbá, szélesebb tömegek számára elérhetővé tegye az okostelefonokat. "Tévhit, hogy az okostelefonok drágák. Igen, a kezdet kezdetén az okostelefonok drágák és böszmék voltak és sokat fogyasztottak, de ez két vagy három éve volt" -- mondta Zhang. "De ha megnézzük, milyen termékekkel jöttünk ki az elmúlt évben, egész más a helyzet. A telefonok ugyanolyan kicsik és olcsók mint egy átlagos mobil, az áruk szolgáltatói kedvezménnyel együtt 199 dollár körül van."

A Microsoft az év elején kötött megállapodást a Flextronics-szal egy Windows Mobile-alapú mobiltelefon platform gyártásáról. A Peabody kódnévre keresztelt készülék Texas Instruments processzort, 32 megabájt RAM-ot és 64 megabájt ROM-ot tartalmaz, kijelzője 176x220 pixel megjelenítésére képes, USB és IrDA port mellett miniSD kártyahelyet is kialakítottak rajta. A Peabody opcionálisan 1,3 megapixeles kamerát is tartalmazhat, megjelenése 2006 elején várható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 07:31

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.