:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. május 18. 10:51

A vártnál jobb eredményekről számolt be a HP

Mark Hurd
Mark Hurd
[HWSW] Tegnap délután, a tőzsde zárása után tette közzé második pénzügyi negyedévének eredményeit a HP, amelyek némileg felülmúlták az elemzői várakozásokat. Mark Hurd, a vállalat márciusban kinevezett elnök-vezérigazgatója tehát jó startot vett, de elmondása szerint még sokat kell dolgozni azért, hogy a HP igazán jó formába kerüljön.

Az április 30-én véget ért időszakban a HP 21,57 milliárd dollár bevétel mellett 966 millió dollár nyereséget ért el. A forgalom éves szinten 7 százalékkal, a profit pedig 9 százalékkal növekedett. Az egyszeri tételek nélküli nyereség részvényenként 37 centet tett ki, szemben az elemzők 36 centes várakozásával.

Továbbra is a nyomtatási és képalkotási üzletág a HP fejőstehene, ez a divízió egyedül 814 millió dollár üzemi nyereséget termelt, Mark Hurd szerint azonban még itt is van mit javítani. Az új elnök-vezérigazgató elmondása szerint a vállalatnak inkább csak apró finomításokra van szüksége a működésében, nem pedig elsöprő változtatásokra. Hurd úgy véli, a legfontosabb feladat a nyomtatási részleg további fejlesztése, a nagyvállalati részleg nyereségküszöbének leszorítása, a storage-terület erősítése, valamint a konzultációs üzletág hatékonyságának javítása.

Részletes eredmények

A nyomtatási és képalkotási üzletág bevétele 6,4 milliárd dollárt tett ki, ez éves szinten 5 százalékos emelkedést jelent. A divízió üzemi eredménye azonban a megelőző év második negyedévéhez képest 138 millió dollárral csökkent. Noha a színes lézernyomtatók értékesítési darabszáma 96, a többfunkciós nyomtatóké pedig 61 százalékkal nőtt, a kellékanyagok forgalma csupán 4 százalékkal emelkedett.

A személyi számítógépes részleg 6 milliárd dollárról 6,4 milliárd dollárra növelte bevételét, üzemi eredménye 44 millió dollárról 147 millióra nőtt. A notebook-eladások 10 százalékkal javultak.

A szerverekért és tárolóeszközökért felelős divízió 4,2 milliárd dolláros árbevételről számolt be a második negyedévben, 6 százalékkal többről, mint egy évvel korábban. Az Itanium-alapú szerverek forgalma 37 százalékkal nőtt és ma már a high-end szerverek forgalmának közel negyedét adja. A blade szerverek forgalma 56 százalékkal nőtt. A tárolóeszközök területén a HP gyengén teljesített, a bevételek 6 százalékkal csökkentek. A részleg üzemi eredménye 119 millióról 184 millió dollárra nőtt. Mark Hurd elmondása szerint az elkövetkező negyedévek során jelentős változások várhatók a tárolóeszközök területén.

A szoftvercsoport üzemi vesztesége 52 millió dollárról 6 millió dollárra csökkent, a részleg bevétele 277 millió dollárt tett ki. Mark Hurd ígérete szerint a divízió a negyedik pénzügyi negyedévre már nyereséget termelhet.

A HP Szolgáltatások 14 százalékkal, 4 milliárd dollárra növelte árbevételét. A menedzselt szolgáltatások 27, a technológiai szolgáltatások 11, a tanácsadási és integrációs szolgáltatások pedig 10 százalékkal nagyobb forgalmat generáltak, mint egy évvel korábban. Az üzletág 292 millió dolláros üzemi eredménye elmaradt az egy évvel korábbi 332 millió dolláros szinttől.

Le kell szorítani a költségeket

Az elnök-vezérigazgató szerint a HP-nak "kétpólusú" megközelítésre, kettős célokra van szüksége. Meg kell ragadni a növekedési lehetőségeket, ugyanakkor le kell szorítani a költségeket. Hurd nem szolgált konkrét részletekkel a terveiről, csupán azt közölte, hogy azokat az elkövetkező hónapokban teszik közzé.

A jelenleg is tartó harmadik negyedévben a HP 29 és 31 cent közötti részvényenkénti eredményt vár, ez némileg alacsonyabb a 32 centes elemzői előrejelzésnél. A bevétel 20,3 és 20,7 milliárd dollár között lesz, a First Call által megkérdezett szakértők átlagosan 20,35 milliárd dollárra számítanak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:36

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.