Szerző: Ady Krisztián

2005. május 2. 11:02

A népszerűség megbetegítheti az Apple tigriseit

[eWeek] Elemzők figyelmeztetnek: az Apple részesedésének emelkedésével folyamatosan nő a kockázata annak, hogy a hackerek, rosszindulatú kódot fejlesztők is beleharapjanak az almába. A múlt hét péntekén megjelent legújabb Mac OS X operációs rendszer, a 10.4-es verziószámra hallgató Tiger nagy figyelmet kaphat azoktól, akik alternatívát keresnek a Windows-zal szemben.

[eWeek] Elemzők figyelmeztetnek: az Apple részesedésének emelkedésével folyamatosan nő a kockázata annak, hogy a hackerek, rosszindulatú kódot fejlesztők is "beleharapjanak az almába". A múlt hét péntekén megjelent legújabb Mac OS X operációs rendszer, a 10.4-es verziószámra hallgató "Tiger" nagy figyelmet kaphat azoktól, akik alternatívát keresnek a Windows-zal szemben.

Az ismertség hátrány lehet

Az Apple a Mac OS X egyik legnagyobb előnyeként emeli ki a biztonságot, a beépített, a gépeket avatatlan szemek elől teljesen elrejtő tűzfalat, valamint a biztonságos adminisztrációs felhasználói fiók alkalmazását. Az Apple piaci részesedése -- nem kis részben a januárban bemutatott "olcsó Mac", a Mac mini hatására folyamatosan növekszik, a Gartner legfrissebb felmérése szerint az ötödik helyen álló Apple 3,9 százalékos részesedése akár meg is duplázódhat az év végére.

Rufus Connell, a Frost & Sullivan elemzőcég igazgatója szerint az egyre növekvő piaci részesedés a Mac OS X platformra irányíthatja a vírusírók, biztonsági rések kihasználására programot fejlesztők figyelmét. "Az Apple Unix-alapú opreációs rendszere sosem állt akkora támadás alatt, mint a Microsoft Windows rendszere. Az Apple egyrészt védett volt a terméke tervezése, másrészt alacsony piaci részesedésének és elérhetőségének köszönhetően. A Microsoft közel 97 százalékos részesedésével sokkal vonzóbb célpont" -- tette hozzá.

Ezt támasztják alá a Symantec Internet Security Threat Report felmérés eredményei is: az Apple operációs rendszere mindössze 37 sebezhetőségben volt érintett a 2004 második hat hónapja alatt felfedezett 1403 sérülékenységből.

Új biztonsági elemek

A Tigris több biztonsági fejlesztéssel próbálja elvenni a próbálkozók kedvét a vírusírástól: a Mac OS X legújabb verziója támogatja a Kerberos-alapú magánhálózatokat, rejtett, úgynevezett "stealth" tűzfallal rendelkezik, mely semmilyen kívülről jövő támadásra sem válaszol, így rejtve el a gépet az internetről érkező csomagok elől, valamint egy úgynevezett Safe Downloads funkcióval is ellátták, mely figyelmezteti a felhasználót, ha a programok nem megbízható helyről kísérelnek meg állományokat letölteni.

Az egyre növekvő veszély jelzi az is, hogy az antivírus alkalmazást fejlesztő Sophos Plc tavaly felfedezte az első Mac OS X rosszindulatú kódot. A Renepo vagy Opener néven ismert script elméletileg jelszavakat lopna rendszerből, azonban fejlesztője nem volt képes hatékony terjesztési módszert kifejleszteni. A Sophos a minap jelentette be, hogy antivírus alkalmazása már kompatibilis a Tigrissel is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról