Szerző: Bodnár Ádám

2005. április 28. 13:11

Az Európai Unió elégedetlen a Microsoft viselkedésével

Az Európai Bizottság versenyügyi főbiztosa, Neelie Kroes arra figyelmeztette a Microsoftot, hogy tegyen eleget a szervezet tavalyi ítéletében rá kirótt kötelezettségeknek, ellenkező esetben szigorú büntetésre számíthat. Neelie Kroes kedden tárgyalt Steve Ballmerrel, a redmondiak elnök-vezérigazgatójával arról, hogy a Microsoftnak pontosan milyen lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy megfeleljen a határozatnak.

[HWSW] Az Európai Bizottság versenyügyi főbiztosa, Neelie Kroes arra figyelmeztette a Microsoftot, hogy tegyen eleget a szervezet tavalyi ítéletében rá kirótt kötelezettségeknek, ellenkező esetben szigorú büntetésre számíthat. Neelie Kroes kedden tárgyalt Steve Ballmerrel, a redmondiak elnök-vezérigazgatójával arról, hogy a Microsoftnak pontosan milyen lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy megfeleljen a határozatnak.

Egy magát megnevezni nem kívánó, az ügyet közelről ismerő illetékes szerint az EU "nem igazán elégedett" azzal, ahogy a Microsoft betartja, illetve nem tartja be a rá kirótt kötelezettségeket, és amennyiben a vállalat nem változtat azonnal a viselkedésén, komoly következményekre számíthat. A szoftvervállalatra legfeljebb napi forgalmának 5 százalékát kitevő, azaz mintegy ötmillió dolláros büntetés várhat. Ilyenfajta büntetést egyébként eddig még sosem alkalmaztak az EU történetében.

Amint az ismert, az Európai Bizottság 2004 március végi ítéletében 497 millió euróra büntette a Microsoftot, ugyanis a cég illegálisan élt vissza a Windows operációs rendszer piaci hegemóniájával és ennek segítségével monopolizálni akarta a médialejátszók és a szerver-szoftverek piacát is. A Bizottság kötelezte a Microsoftot arra, hogy egy olyan Windows-változatot dobjon piacra, amely nem tartalmazza a Media Playert. Emellett a remondi cégnek meg kell osztani versenytársaival bizonyos információkat a Windows operációs rendszerről, hogy a cégek egyenlő esélyekkel versenyezhessenek a szerver-szoftverek piacán.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról