:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. április 26. 12:13

Két év múlva már négy magot tartalmaznak az AMD szerverprocesszorai?

Hector Ruiz
Hector Ruiz
[x-bit labs] Két év múlva már négymagos processzorokkal jelentkezne az AMD. A vállalat elnök-vezérigazgatója egy interjúban nemrég úgy nyilatkozott, "egészen biztos benne" hogy 2007-ben már elkészülnek a négymagos chipek mérnöki mintadarabjai. Korábban elemzők azt jósolták, a vállalat 2007-ben már szállítani fogja négymagos processzorait, Ruiz szavai alapján azonban inkább egy 2008-as piaci premier valószínűsíthető.

A négymagos AMD processzor -- elsőként -- minden bizonnyal szerverekben kerül majd alkalmazásra, hiszen három év múlva az asztali gépekben aligha lesz még szükség négy magot tartalmazó processzorokra. Egyelőre nem tudni, a négymagos processzorok a K8, vagy a jelenleg fejlesztés alatt álló K9 architektúrára épülnek-e, azonban szinte egészen biztosan 65 nanométeres gyártástechnológiával készülnek.

A kétmagos Opteronok múlt heti premierjével kapcsolatban Ruiz elmondta, azok piaci hatása "drámai" lesz, mindazonáltal hozzátette, hogy vállalata csak 2006-tól képes nagy mennyiségben szállítani az új chipeket. "Drámai lesz látni, hogy az emberek mennyire rá lesznek kényszerítve arra, hogy átgondolják terveiket" -- mondta Ruiz. Az AMD egyelőre csak egyetlen chipgyárban állít elő processzorokat, azonban jövőre már egy második is bekapcsolódik a termelésbe, ahol 65 nanométeres chipek készülhetnek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.