Szerző: Bodnár Ádám

2005. április 26. 10:17

Piacon az Orion 96 processzoros munkaállomása

Az Orion Multisystems megkezdte mérnöki és tudományos célra szánt DS--96 munkaállomásának szállítását. A konfiguráció gyakorlatilag egy fürtözött rendszer egyetlen számítógépházba építve. A DS-96 legfeljebb 96 Transmeta Efficeon processzort és 192 gigabájt memóriát képes kezelni.

[HWSW] Az Orion Multisystems megkezdte mérnöki és tudományos célra szánt DS--96 munkaállomásának szállítását. A konfiguráció gyakorlatilag egy fürtözött rendszer egyetlen számítógépházba építve. A DS-96 legfeljebb 96 Transmeta Efficeon processzort és 192 gigabájt memóriát képes kezelni.

A számítógép összesen 8 alaplapot tartalmaz, amelyekre egyenként 12 processzort szereltek. Minden processzorhoz 2 gigabájt memória és egy merevlemez tartozik. A processzorból, memóriából és merevlemezből álló csomópontokat Gigabit Ethernet interfész köti össze, míg az alaplapok közti kommunikációról 10 gigabites Ethernet gondoskodik. A 96 processzort tartalmazó Orion DS-96 teljes kiépítésben 68 kilogrammot nyom, 431x685x635 miliméter méretű és 1500 wattot fogyaszt. A számítógép előre telepített Red Hat Fedora Linux 2.6.6 operációs rendszerrel és meghajtóprogramokkal kerül a vevőkhöz. A gépre előre telepítésre kerül az MPI függvénykönyvtár, valamint számos szoftverfejlesztő eszköz, illetve menedzsment-alkalmazás.

Új piaci szegmens

A vállalat tavaly ősszel már piacra dobott egy 12 processzoros fürtözött munkaállomást, amely sikeres volt a piacon -- mondta Colin Hunter, az Orion társalapítója. A számítógépből több mint 30 vállalat rendelt, köztük a NASA és több olajvállalat. A most bemutatott, 96 processzoros munkaállomás ára 100 ezer dollártól indul, azonban Hunter szerint sokan lesznek vevők a hatalmas teljesítményre. A kutatók, fejlesztőmérnökök munkáját nagyban gyorsítja, ha egy ilyen erős gép áll az asztalukon, ugyanis nem kell az intézmény központi szuperszámítógépén gépidőt kérniük, ha egy komplex számítási műveletet, például egy szimulációt szeretnének futtatni.

A munkaállomások piacán jelentős szereplőnek számító Dell, HP vagy Sun egyelőre nem kínál az Orionéhoz hasonló fürtözött rendszereket, azonban Hunter szerint a jövőben ez meg fog változni. Az Orion alapítója úgy véli, a piaci helyzet a 80-as évek elejére hasonlít, amikor a Sun Microsystems munkaállomásai jelentős sikereket értek el azoknál a kisebb cégeknél, amelyeket a legnagyobb informatikai vállalatok -- például a Digital Equipment -- nem céloztak meg.

A Transmeta probémái ellenére a fejlesztés zavartalan

Az Orion rendszerei Transmeta processzorokra épülnek, azonban a Transmeta az elmúlt hetekben közölte, hogy gyakorlatilag kivonul a hardverpiacról és termékeit is csak korlátozott számban gyártja tovább. Az Orion már javában dolgozik olyan munkaállomásokon, amelyek nem Transmeta chipre épülnek, Hunter azonban nem bocsátkozott részletekbe.

A vállalat a hardverek fejlesztése és értékesítése mellett jelentős erőforrásokat fordít arra, hogy az ügyfelei által futtatott alkalmazásokat finomhangolja annak érdekében, hogy azok a lehető legnagyobb sebességgel fussanak a fürtözött munkaállomásokon. A cégnek várhatóan kapóra jön majd, hogy a Microsoft az év végére ígérei a kifejezetten fürtözött rendszerekre, tudományos alkalmazások futtatására szánt Windows-változat megjelenését.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról