Szerző: Budai Péter

2005. április 26. 08:44

Még mindig hosszú út áll a Longhorn előtt

[News.com/HWSW] A Microsoft igazgatótanácsának elnöke és vezető szoftvertervezője, Bill Gates hétfőn bemutatta a Windows operációs rendszer új változata, a Longhorn legfrissebb verzióját. Sietve leszögezte, hogy a szoftver legfontosabb képességeinek egy része csak a későbbi tesztverziókban kerül napvilágra.

[News.com/HWSW] A Microsoft igazgatótanácsának elnöke és vezető szoftvertervezője, Bill Gates hétfőn bemutatta a Windows operációs rendszer új változata, a Longhorn legfrissebb verzióját. Sietve leszögezte, hogy a szoftver legfontosabb képességeinek egy része csak a későbbi tesztverziókban kerül napvilágra.

A Longhornban nagy változásokon ment keresztül a keresés technológiája és a nyomtatás is egyszerűbbé vált. A keresés terén sokan úgy gondolták, hogy a Microsoft nem fog megfelelni az elvárásoknak, mivel az eredetileg a Lonnghornhoz tervezett, új generációs fájlrendszer, a WinFS csak az operációs rendszer megjelenése után várható. Ennek ellenére Bill Gates megmutatta, hogy WinFS nélkül is van kényelmesebb módja a fájlok szervezésének és keresésének.

Az első bétáig még várni kell

Amiket Bill Gates beszédében bemutatott, azoknak jelentős része nem található meg az elsősorban fejlesztők számára kiadott előzetes verzióban, ami az 5048-as build számot viseli -- ezt minden WinHEC résztvevő megkapta. A most kimaradt elemek várhatóan csak a nyáron jelentkező béta 1-ben lesznek megtalálhatók. Gates nem említette, mikor érkezik a hivatalos béta változat, de elmondta, hogy a vállalat mindent megtesz azért, hogy a Longhorn időben jelenjen meg és a 2006-os ünnepi szezonban már minden gépen ott lehessen.

"Amikor csak látok egy demót, arra gondolok: 'A mindenit! Legyen már kész a Longhorn'" -- mondta el Gates, de arra is figyelmeztetett, hogy a minőség továbbra is az első számú szempont marad, emiatt akár további csúszások is elképzelhetők, ha a tesztelés során újabb problémák merülnek fel.

Gates elmondása szerint egy 512 MB memóriával szerelt számítógép napjaink processzorával és grafikus kártyájával elegendő lesz ahhoz, hogy kihasználja az új operációs rendszer valamennyi képességét. Ez jelentős változás az eredeti tervekhez képest, amelyek lényegesen gyorsabb hardverfejlődéssel számoltak -- úgy tűnik a processzorok sebessége nem fog olyan látványosan növekedni, mint ahogyan az várható volt évekkel ezelőtt, emiatt a Longhorn igényeit is csökkenteni kellett.

Továbbra is 2006 nyara a cél

A jelenlegi tesztváltozatból még nem derült ki, pontosan milyen megoldás lesz a Longhornban, ami megkönnyíti, hogy ne kelljen minden alkalmazást adminisztrátori jogosultságokkal futtatni a hibátlan működés érdekében. A Will Poole, a Windows kliens részleg vezetője szerint ez még a nyári bétában sem lesz benne teljes egészében, mindössze a rendszer órájának átállításával lehet felmérni, milyen is lesz a végleges megoldás -- az már támogatni fogja az új jogosultsági rendszert. A tűzfalbeállítások megváltoztatásának lehetősége például szintén csak a második bétába kerül be.

A Windows termékmenedzserek vezetője, Greg Sullivan arról számolt be, hogy a Windows XP esetében is jelentős újdonságok futottak be a két bétakiadás között, például akkor készült el a "Luna" kódnevű bejelentkező képernyő és az azonnali üzenetküldés is ekkorra állt össze. A Microsoft jelenleg magabiztosan állítja, hogy tartani tudja a kitűzött határidőket.

A Longhorn megjelenését hatalmas marketingkampány előzi majd meg, aminek előfutára a most indult "Start Something", magyarul még nem létező, Windows XP-t népszerűsítő kommunikáció.

Új dokumentum-formátummal jelentkezik a Microsoft

A Microsoft ezzel együtt bemutatta "Metro" kódnevű, XML-alapú dokumentum-formátumát, amely segíteni fog a dokumentumok megosztásában és nyomtatásában is. A Metro technológiát támogató nyomtatók gyorsabban lesznek képesek a dokumentumok nyomtatására, a felhasználók pedig anélkül nyithatják meg fájljaikat, hogy szükségük lenne arra az alkalmazásra, amivel létrehozták. Ez az új formátum az Adobe PDF ellenfeleként jelenik meg, amely hosszú ideje a legkedveltebb fájltípus a mindennapos, számítógépen történő olvasáshoz.

Bill Gates kiemelte, hogy ez lesz az első Windows változat, amiben minden honosított nyelv támogatása ugyanabban a rendszerállományban lesz megtalálható, ezáltal nem lesznek a különféle nyelvekhez eltérő fájlverziók. Ezt a Mac OS X már régóta tudja, de most már a Windows is áttér erre a megközelítésre.

A Macintosh felhasználók számára további ismerős változtatások szúrhatnak szemet: eltűnik a "My Documents" és társai elől a "My" szó, valamint bármely fájlra kattintáskor megjelenik az állomány előnézete és annak részletei. A virtuális könyvtárakkal megvalósított keresés is nagyban hasonlít ahhoz, amit a pénteken megjelenő Tiger biztosít felhasználói számára.

Gates elmodta, hogy a Microsoft nem csak egyszerűen javít a keresés hatékonyságán, hanem lehetővé teszi, hogy ugyanazt a fájlt többféle jellemző szerint lehessen csoportosítani, akár saját kulcsszavak hozzáadásával is. A megosztások kezelésénél akár RSS csatornákat is létre lehet hozni, hogy mindenki lássa a legfrissebben elkészült dokumentumokat.

A PC piac növekedését vizsgálva Bill Gates úgy véli, hogy jó úton halad a világ, hiszen két évtized kellett ahhoz, hogy egymilliárd PC gazdára találjon -- ez volt 2002-ben --, de a második milliárd az előrejelzések szerint mindössze hat évvel utána, 2008-ban várható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.