Szerző: Bodnár Ádám

2005. április 25. 15:12

Gyorsabb és energiatakarékosabb mobil merevlemezeket ígér a Microsoft és a Samsung

A seattle-i Windows Hardware Engineering Conference (WinHEC) rendezvényen mutatkozik be a Samsung és a Microsoft által közösen fejlesztett mobil merevlemez, amely 1 gigabit beágyazott flash memóriát tartalmaz. A vállalatok szerint a memória beépítésével lényegesen felgyorsítható az adatok írása és olvasása, valamint csökkenthető a fogyasztás, amely noteszgépek esetén rendkívüli fontossággal bír.

[HWSW] A seattle-i Windows Hardware Engineering Conference (WinHEC) rendezvényen mutatkozik be a Samsung és a Microsoft által közösen fejlesztett mobil merevlemez, amely 1 gigabit beágyazott flash memóriát tartalmaz. A vállalatok szerint a memória beépítésével lényegesen felgyorsítható az adatok írása és olvasása, valamint csökkenthető a fogyasztás, amely noteszgépek esetén rendkívüli fontossággal bír.

Gyors, energiatakarékos

A hibrid merevlemezes meghajtók egy 1 gigabites Samsung NAND flash memóriachipet tartalmaznak. A vállalatok szerint a megoldás ideális kombinációja a mágneses elven működő merevlemezzel elérhető nagy adatsűrűségnek és a flash memória segítségével elérhető alacsony fogyasztásnak, illetve nagy írási és olvasási sebességnek. További előnyt jelent, hogy a nagyméretű flash memória egyfajta pufferként funkcionálhat, adatok írhatók rá és olvashatók ki belőle akkor is, amikor a merevlemez forgó tényérjai az energiatakarékosság jegyében leállnak.

A merevlemezt elérő szoftverek az adatokat ilyenkor az 1 gigabites flash memóriába írják, amikor ez megtelt, a tányérok felpörögnek és az adatok a mágneses rétegen kerülnek rögzítésre. Ezután a lemezek pörgése ismét megáll. A NAND típusú memóriák elsősorban írási sebességben jeleskednek, az ilyen chipeket főleg digitális kamerákban és MP3-játszókban használják. Azonos kapacitás esetén a NAND memóriák lényegesen olcsóbbak a NOR memóriáknál. Utóbbiakat főleg mobiltelefonokban és tenyérgépekben alkalmazzák, mivel ezekből gyorsabb az adatok kiolvasása.

Akár már jövőre

A Samsung és a Microsoft már 2003 óta együttműködésben fejlesztik a hibrid merevlemezt. A koreai elektronikai cég szerint a hibrid merevlemezek többe fognak kerülni a "hagyományos" meghajtóknál, azonban olyan új képességeket vonultatnak fel, amelyek miatt érdemes kifizetni a nagyobb összeget. A két vállalat közös elgondolása alapján a Samsung gyárt majd olyan merevlemezeket, amelyek kereskedelmi forgalomba kerülnek, a cég szerint a 2006-ban megjelenő notebookok már tartalmazhatják a hibrid meghajtókat.

A Samsung szerint a flash memória használata jelentősen rövidíti a merevlemezen található operációs rendszer indulási idejét, így a hibrid meghajtók ideálisak lehetnek például a következő generációs Windows, a Longhorn használatához.

a címlapról