Szerző: Ady Krisztián

2005. április 20. 11:17

Két processzorra támaszkodik a VIA új Mini-ITX alaplapja

Kicsiben is lehet már nagyban gondolkodni: a VIA a közelmúltban mutatta be legújabb Mini-ITX formátumú, mindössze 170 x 170 mm-es integrált alaplapját, mely már két processzort tartalmaz. A VIA VT-310DP típusjelzésű mini alaplap CN400-as chipkészletre épül és minden szükséges komponenst tartalmaz a merevlemezen és memórián kívül.

[HWSW] Kicsiben is lehet már nagyban gondolkodni: a VIA a közelmúltban mutatta be legújabb Mini-ITX formátumú, mindössze 170 x 170 mm-es integrált alaplapját, mely már két processzort tartalmaz. A VIA VT-310DP típusjelzésű mini alaplap CN400-as chipkészletre épül és minden szükséges komponenst tartalmaz a merevlemezen és memórián kívül.

Az Eden-N kisfogyasztású processzorokat tartalmazó Mini-ITX alaplapokat elsősorban multimédiás alkalmazásokra és irodai célokra ajánlja a VIA. A kisebb teljesítményű alaplapok processzorait elegendő csupán passzív, ventilátormentes hűtéssel ellátni, de az 1 GHz-es órajelen működő Eden-N processzorok is maximum 7W-nyi hőt termelnek egyenként, melyet kisméretű, csendes ventilátoros hűtéssel is könnyedén el lehet vezetni.


Két processzorhoz már két memóriafoglalat dukál

A VIA CN400 chipkészlet segítségével gigabites hálózatot, Serial-ATA merevlemezek használati lehetőségét, USB2.0 portokat és hatcsatornás audiót is nyújt egy-egy ilyen mini alaplap. A két integrált Eden processzor maximális teljesítményének kihasználásához ugyanakkor legalább két processzor kezelésére képes operációs rendszer és erre optimalizált alkalmazások használatára lesz szükség.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról