Szerző: Bodnár Ádám

2005. április 19. 09:10

Vezeték nélküli internet az Északi-Sarkon

Az Intel moszkvai irodájának két munkatársa nemrégiben egy északi-sarki expedíción vett részt, ahol felállították az északi sarkköri régió első hotspotját. A hotspot a Barneo sarkköri tábor területén található, amely hozzávetőleg 80 kilométerre fekszik az Északi-Sarktól.

[HWSW] Az Intel moszkvai irodájának két munkatársa nemrégiben egy északi-sarki expedíción vett részt, ahol felállították az északi sarkköri régió első hotspotját. A hotspot a Barneo sarkköri tábor területén található, amely hozzávetőleg 80 kilométerre fekszik az Északi-Sarktól.

A Barneo-tábor egy benépesített sátor-komplexum, amely a 89. északi szélességi fok mentén, egy jégtáblán helyezkedik el. A tábor automatikus életfenntartó rendszerrel bír, amely magában foglal egy dízel generátort, ez biztosítja az életterek, illetve az étkező fűtését, az áramot. A tábort elsőszámú feladata, hogy támogatást nyújtson tudományos, ökológiai, régészeti, biológiai, technológiai, de akár mentőexpedíciók számára is, mely missziókat az északi sarkköri régióba szervezték. A tábor ideiglenes, a működési feltételei a természeti körülményektől függenek. Általában áprilisban megközelíthető, amikor a jég biztonságos.

A Barneo tábor még a legjobb időjárási tényezők mellett is extrém környezetet jelent a számítástechnikai eszközök számára. A levegő hőmérséklete ritkán emelkedik -30 Celsius fok fölé, emellett a 85 százalékos páratartalom, illetve a jelentős hőmérsékletkülönbség a külső és belső területek között páralecsapódást okozhat a mechanikus és egyéb számítógép-alkatrészeken.

Az Intel alkalmazottai egy vezeték nélküli hozzáférési zónát hoztak létre a Barneo táborban. A 802.11b/g hozzáférési pontot a központban állították fel; a WLAN-hálózat három Centrino-alapú IBM T40 és T42 noteszgépből állt. A hálózatot bármely táborlakó használhatta, aki rendelkezett mobil PC-vel, vagy olyan tenyérgéppel, amely támogatta a vezeték nélküli szabványokat. Emellett egy Iridium műholdas telefont használtak a Barneo tábori vezeték nélküli LAN hálózatának internetes csatlakozásához.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról