Szerző: Bodnár Ádám

2005. április 18. 15:05

Megjelent a kétmagos Pentium Extreme Edition

Az AMD április 21-ére ígérte első kétmagos processzorának bejelentését, az Intel azonban már mától szállítja kétmagos Pentium Extreme Edition 840 lapkáját, így -- papíron legalábbis -- megnyerte a két cég között folyó versenyt. A vállalat bejelentése szerint a Delltől, az Alienware-től és a Velocity Micrótól máris megvásárolhatók azok a csúcskategóriás konfigurációk, amelyek a méregdrága Pentium Extreme Edition 840 processzorra és a vadonatúj i955X chipkészletre épülnek.

[HWSW] Az AMD április 21-ére ígérte első kétmagos processzorának bejelentését, az Intel azonban már mától szállítja kétmagos Pentium Extreme Edition 840 lapkáját, így -- papíron legalábbis -- megnyerte a két cég között folyó versenyt. A vállalat bejelentése szerint a Delltől, az Alienware-től és a Velocity Micrótól máris megvásárolhatók azok a csúcskategóriás konfigurációk, amelyek a méregdrága Pentium Extreme Edition 840 processzorra és a vadonatúj i955X chipkészletre épülnek.

Kétmagos Nirvána

A Pentium Extreme Edition 840 a korábbi híreknek megfelelően két darab 3,2 GHz-en működő magot tartalmaz, amelyekhez egyenként 1-1 megabájt másodszintű gyorsítótár kapcsolódik. Mivel a magok támogatják a Hyper-Threading technológiát, így a lapka az operációs rendszer és a szoftverek felé nem kettő, hanem négy processzornak látszik. A Pentium Extreme Edition tartalmazza a már korábban bevezetett 64 bites kiterjesztéseket (EM64T), a puffertúlcsordulásos támadások ellen védelmet nyújtó Execute Disable Bit technológiát, a túlzott áramfelvételnek és hőtermelésnek pedig az Enhanced SpeedStepel próbálja elejét venni az Intel.

A Pentium Extreme Edition 840 processzor ára 999 dollár, azaz több mint 190 ezer forint. Az Intel ígérete szerint azonban hamarosan a vékonyabb pénztárcával rendelkező felhasználók is bebocsáttatást nyerhetnek a kétmagos Nirvánába, ugyanis még a második negyedév során bejelentésre kerül a kétmagos Pentium D, amely órajeltől függően 241 és 530 dollár közötti áron lesz kapható. Az Extreme Edition változattal ellentétben a kétmagos Pentium D nem támogatja a Hyper-Threadinget, így csak két párhuzamos programszál futtatására alkalmas. A kétmagos Pentiumok 2,8 GHz-es, 3 GHz-es és 3,2 GHz-es kivitelben lesznek elérhetők.

Új chipkészlet is kell hozzá

A vadonatúj kétmagos processzorokhoz vadonatúj chipkészlet is dukál: az Intel i945 és i955X legfontosabb újdonsága, hogy együttműködik a kétmagos Extreme Editionnel. A chipsetek emellett támogatják a 667 MHz-es DDR2 memóriákat, az 1066 MHz-es front side buszt és a Serial ATA II specifikációt, amely révén nagyobb adatátviteli sebesség érhető el. A ma bejelentett i955X chipkészlet listaára 50 dollár.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról