Szerző: Ady Krisztián

2005. április 15. 11:21

A Seagate is kiaknázná merevlemezeinél a 'merőleges adatrögzítés' technológia előnyeit

[Clubic.com] A Hitachit és a Toshibát követően a Seagate is bejelentette, hogy alkalmazni fogja az adatsűrűséget drasztikusan növelni képes Perpendicular Recording, úgynevezett merőleges adatrögzítés technológiát. A Seagate bejelentése szerint a vállalat negyedéves bevételeinek 8-10 százalékát fordítja majd ilyen merevlemezek kifejlesztésére, így remélhetőleg a Seagate gyárthatja majd elsőként nagy sorozatban ezeket a merevlemezeket.

[Clubic.com] A Hitachit és a Toshibát követően a Seagate is bejelentette, hogy alkalmazni fogja az adatsűrűséget drasztikusan növelni képes "Perpendicular Recording", úgynevezett merőleges adatrögzítés technológiát. A Seagate bejelentése szerint a vállalat negyedéves bevételeinek 8-10 százalékát fordítja majd ilyen merevlemezek kifejlesztésére, így remélhetőleg a Seagate gyárthatja majd elsőként nagy sorozatban ezeket a merevlemezeket.

Az új, kétdimenziós helyett háromdimenziósként jellemzett adattároló technológia segítségével a merevlemezek tányérjainak felületén négyzethüvelykenként 230 gigabitnyi adat tárolható el. Az új megoldás nem csak a 2,5 hüvelykes, hanem a mobil eszközök számára fejlesztett, 1 hüvelykes merevlemezek kapacitását is jelentősen növelheti. Jelenleg az 1 hüvelykes mini merevlemezek kapacitása 4-6 gigabájt között alakul.

A merőleges adatrögzítés segítségével a 3,5 hüvelykes merevlemezek tárolási kapacitása nagyságrenddel növelhető, a Hitachi előrejelzése szerint 2007-ben jelenhetnek meg az első 1 terabájtos, azaz 1000 gigabájtos merevlemezek a piacon. Az elkövetkezendő 5-7 év alatt a 20 gigabájtos mini merevlemezek is továbbfejlődhetnek, változatlan méret mellett kapacitásuk akár 60 gigabájtosra is növekedhet.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról