Szerző: Ady Krisztián

2005. április 15. 09:35

Kézikamerás filmkalózt fogott egy győri mozi jegyszedője

A győri Cinema City moziban filmkalózt fogott a mozi egyik jegyszedője. Az Átok című film március 28-i előadásán egy férfi a filmet digitális kamerával rögzítette. A jegyszedő észlelte az esetet és rögtön kihívta a rendőrséget, akik a filmkalózt tetten érték. A rendőrség a kézikamerás filmkalóz ellen büntetőeljárást indított.

[HWSW] A győri Cinema City moziban filmkalózt fogott a mozi egyik jegyszedője. Az Átok című film március 28-i előadásán egy férfi a filmet digitális kamerával rögzítette. A jegyszedő észlelte az esetet és rögtön kihívta a rendőrséget, akik a filmkalózt tetten érték. A rendőrség a kézikamerás filmkalóz ellen büntetőeljárást indított.

Börtönbe is kerülhet

A Büntető Törvénykönyvbe ütköző, szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése esetén az elkövető a legsúlyosabb esetben akár 8 évig terjedő szabadságvesztéssel, enyhébb esetben pedig akár 2 évig terjedő szabadságvesztéssel vagy komolyabb pénzbüntetéssel büntethető. Jelenleg folyik a rendőrségi vizsgálat a filmforgalmazóknak okozott anyagi kárt illetően.

"Az ASVA instrukciói alapján a Cinema City vezetése üzemelési és biztonságtechnikai tréninget tartott a mozi dolgozói számára. A tréning hasznosnak bizonyult, hiszen az egyik jegyszedő rögtön le is fülelte az első filmkalózt, aki jogtalanul készített másolatot a szerzői védelmi jog alatt álló filmről" -- nyilatkozta Kálmán András, az ASVA igazgatója.

Tudhatott róla

A kalózfilmek jelentős része moziban kézikamerával felvett, rossz minőségű kópia. A hivatalos tájékoztatást szerint a mozilátogatók nincsenek tisztában azzal, hogy a filmek kézikamerával történő másolása bűncselekmény, ezért is jelentős a győri eset, ahol az országban először juttattak rendőrkézre kézikamerás kalózt. Az utóbbi időben azonban már szinte minden mozifilm előtt látható felhívás e jogsértő cselekménnyel kapcsolatosan, így nyugodtan mondhatjuk, hogy a filmkalóz tisztában volt cselekedete súlyával.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról