Szerző: Ady Krisztián

2005. április 13. 09:06

A hónap végén harap az almába az Apple tigrise

Teljesen átdizájnolt, spotlightosított honlap tudatja a nagyérdeművel, hogy április 29-én érkezik az Apple Mac OS X operációs rendszerének következő, Tiger (tigris) névre hallgató, 10.4-es verziószámú változata. A jóideje bétatesztelés alatt álló operációs rendszer két fő újdonságot kínál majd: egy egyetlen gombnyomással elérhető asztalt, a Dashboardot, melyre különböző letölthető, hasznos segédprogramokat dobálhatunk, illetve a Spotlight asztali keresőmotort.

[HWSW] Teljesen átdizájnolt, "spotlightosított" honlap tudatja a nagyérdeművel, hogy április 29-én érkezik az Apple Mac OS X operációs rendszerének következő, Tiger (tigris) névre hallgató, 10.4-es verziószámú változata. A jóideje bétatesztelés alatt álló operációs rendszer két fő újdonságot kínál majd: egy egyetlen gombnyomással elérhető "asztalt", a Dashboardot, melyre különböző letölthető, hasznos segédprogramokat dobálhatunk, illetve a Spotlight asztali keresőmotort.

Az április 29-ét követően vásárolt Apple számítógépeket már az új, előzetes tesztek szerint gyorsabbá is vált operációs rendszerrel értékesítik, de a szoftvert külön is meg lehet majd vásárolni 129 dolláros áron. Egy hazai forgalmazó becslése szerint a Mac OS X 10.4 Tiger itthon körülbelül 42 ezer forintos áron lesz elérhető.

Újdonságok a Tigerben

A Tiger kódnevű OS X-verzió egyik legfontosabb újdonsága a Spotlight lesz, az Apple asztali keresőszolgáltatása, mely minden merevlemezen végbemenő változás hatására villámgyorsan és automatikusan frissíti a keresési találatok listáját is. "Ha beépíted [ezt a szolgáltatást] az operációs rendszer magjába, olyan dolgokat tehetsz meg, melyekre egy kívül ülő alkalmazás sosem lesz képes" -- mondta Steve Jobs. "Olyan dolgokat találhatsz meg a rendszeredben, melyekről nem is tudtad, hogy ott vannak."

A Tigerben kap helyet majd a QuickTime következő, 7-es verziója is, valamint a Dashboard felület, mely egyetlen, gyorsan előhívható asztalon tartalmazza a felhasználó számára hasznos segédprogramokat, például egy naptárprogramot vagy számológépet. A segédprogramokat az internetről lehet letölteni és egyszerűen az asztalra dobálni. Az idei év a nagy felbontású videózásé lesz az Apple-nél, az ilyen videoállományok kezelésére nemcsak a QucikTime-ot készítik fel, hanem a Final Cut Expresst is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról