Szerző: Bodnár Ádám

2005. április 12. 15:15

Elbocsátási hullám az amerikai IT-vállalatoknál

Az első negyedében az amerikai technológiai vállalatok közel 60 ezer munkahelyet szüntettek meg, ez kétszer nagyobb a tavalyi adatnál -- áll a Challenger, Gray & Christmas nevű cég felmérésében. 2003 vége óta nem volt ilyen mértékű elbocsátási hullám a technológiai szektorban. A távközlési ipar élen jár a munkahelyek megszüntetésében, a 60 ezer elbocsátott dolgozóból 35 ezren valamelyik amerikai távközlési cégnél dolgoztak.

Az első negyedében az amerikai technológiai vállalatok közel 60 ezer munkahelyet szüntettek meg, ez kétszer nagyobb a tavalyi adatnál -- áll a Challenger, Gray & Christmas nevű cég felmérésében. 2003 vége óta nem volt ilyen mértékű elbocsátási hullám a technológiai szektorban. A távközlési ipar élen jár a munkahelyek megszüntetésében, a 60 ezer elbocsátott dolgozóból 35 ezren valamelyik amerikai távközlési cégnél dolgoztak. A leépítések legfőbb oka az iparág konszolidációja, a felvásárlások. Az AT&T Wirelesst nemrég vásárolta el a Cingular Wireless, a Sprint egyesült a Nextellel és küszöbön áll az MCI eladása a Verizonnak vagy a Qwestnek, amelynek eredményeképp akár 15 ezren maradhatnak munka nélkül. A szoftveriparban az Oracle és a PeopleSoft egyesülése jelentette közel 5 ezer állás megszűnését.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról