Szerző: Bodnár Ádám

2005. április 12. 13:29

Sok helyen még mindig DOS-on futó ügyviteli rendszert használnak

A rEVOLUTION Software legújabb felmérése szerint a kis- és középvállalati szektor cégeinek közel fele a mai napig DOS-alapú ügyviteli rendszereket használ. Ezek a szoftverek sok esetben nehezen vagy egyáltalán nem használhatók együtt más alkalmazásokkal és gátolják a fejlettebb operációs rendszerekre történő átállást, így sok esetben a 10 évvel ezelőtti informatikai színvonalon tartják a cégek működését.

[HWSW] A rEVOLUTION Software legújabb felmérése szerint a kis- és középvállalati szektor cégeinek közel fele a mai napig DOS-alapú ügyviteli rendszereket használ. Ezek a szoftverek sok esetben nehezen vagy egyáltalán nem használhatók együtt más alkalmazásokkal és gátolják a fejlettebb operációs rendszerekre történő átállást, így sok esetben a 10 évvel ezelőtti informatikai színvonalon tartják a cégek működését.

A DOS-os rendszerek problémái

A rEVOLUTION Software -- nem reprezentatív felmérés keretében -- 2005 elején az 500 millió forintot meghaladó, de 10 milliárd forintot el nem érő árbevételű cégek körében végzett megkérdezést. A kutatás eredményeit összesítve megállapítható, hogy a kis- és középvállalati szektor cégeinek közel fele a mai napig DOS alapú rendszert használ. Ez a magas arány a kis- és középvállalatok alacsony informatikai fejlettsége mellett azt is jól mutatja, hogy sok helyen éppen a meglevő rendszerek jelentik a cégen belüli informatikai fejlesztések akadályát.

A DOS-os rendszerek mára több szempontból is elavultnak számítanak: a Windows XP már nem, vagy csak korlátozottan támogatja a DOS-os alkalmazásokat és a Microsoft előrejelzései szerint a jövőbeni fejlesztéseknél még kevésbé fogják figyelembe ezeket a szempontokat. Tovább nehezíti ezeknek a szoftvereknek a használatát, hogy nehezen vagy egyáltalán nem kommunikálnak más, a számítógépen futó újabb alkalmazásokkal. A DOS-alapú rendszerek jellemzően nem tudnak minden, a mai ügyviteli igényeknek megfelelő információs igényt kielégíteni, ezért sokszor kiegészítő Excel-táblákat kell vezetni. Viszont az Excel használatához a felhasználónak bizonyos esetekben ki is kell lépnie az ügyviteli programból, a levelező vagy szövegszerkesztő szoftverekkel való integráció pedig szóba sem kerülhet.

Sokan szeretnének váltani

Az egyedi fejlesztésű alkalmazásoknál komoly problémát jelent, ha a fejlesztő elérhetetlenné válik, ami a frissítések, javítások, törvényi követések hiánya miatt rövid idő alatt a rendszer teljes működésképtelenségéhez, elavulásához vezethet. Nem véletlen, hogy a saját fejlesztésű rendszereket használó cégek között a legmagasabb azok aránya, akik elégedetlenek a jelenlegi megoldással, és szeretnének váltani.

Aa vállalkozások kezdik felismerni, hogy komoly kockázatot jelent számukra, ha cégük növekedésének informatikai támogatását egyedi fejlesztésű rendszerekre bízzák. Különösen, hogy mára már szinte minden igényt kielégítő, komoly referenciákkal rendelkező, több száz vagy akár több ezres példányszámban eladott, kiforrott ügyviteli és vállalatirányítási rendszerek közül lehet választani, szinte minden árkategóriában.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról