Szerző: Bodnár Ádám

2005. április 12. 11:52

Kétmagos mobil processzorra épülő noteszgéppel demonstrált az Intel

[x-bit labs] A Japánban tartott Intel Developer Forumon a világ legnagyobb chipgyártója bemutatott egy kétmagos Yonah processzorra épülő notebookot és egy könyvméretű asztali gépet is.

[x-bit labs] A Japánban tartott Intel Developer Forumon a világ legnagyobb chipgyártója bemutatott egy kétmagos Yonah processzorra épülő notebookot és egy könyvméretű asztali gépet is.

A Yonah már 65 nanométeres csíkszélességgel készül és a tervek szerint 2006 elején jelenik meg a piacon. Egyelőre a chipnek csak kevés paramétere ismert, azonban idővel egyre több információ lát napvilágot róla. Az Intel már nyilvánosságra hozta, hogy a Yonah többek között tartalmazni fog egy új multimédiás utasításkészletet (Intel Digital Media Boost), valamint egy intelligens logikát (Intel Dynamic Power Coordination), amely a terhelés függvényében állítja be a két mag órajelét.

A Japánban bemutatott noteszgépben a Yonah processzor órajele 1,467 GHz volt, de a hírek szerint a lapka akár 2 GHz-en is képes működni. Az Intel nagy várakozásokat fűz a kétmagos mobil chiphez, tervei szerint 2006 végére a leszállított felső kategóriás mobil processzorok 70 százaléka már kétmagos kivitelű lesz. A Centrino alkatrészcsalád harmadik generációját a Yonah processzor mellett a Calistoga kódnevű chipkészlet és a Golan hálózati vezérlő alkotja. A Calistoga chipkészlet teljesen új, alacsony fogyasztású grafikus vezérlőt kap.

Az Intel eközben már lázasan dolgozik a Yonah utódján, a Merom kódnevű processzoron, amely 2006 második felére várható. A szintén 65 nanométeres csíkszélességgel gyártott kétmagos chip teljesen új mikroarchitektúrára épül és a pletykák szerint mát tartalmazza a Xeonból és a Pentiumból ismert 64 bites kiegészítéseket, a LaGrande biztonsági, valamint a Vanderpool virtualizációs technológiát is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról