:

Szerző: Bizó Dániel

2005. április 12. 08:51

Az Intel már szállítja kétmagos Pentium processzorait

[Computerworld] Az Intel megkezdte első kétmagos processzora, a 3,2 GHz-es Pentium Extreme Edition 840 szállításait -- adta a világ tudtára Abhi Talwalkar, az Intel Digital Enterprise Group igazgatója hétfőn. Az óriásvállalat még a hivatalos bejelentést megelőzően feltölti a gyártói (OEM) csatornákat, hogy megfelelő mennyiség álljon rendelkezésre a rajtra.

[Computerworld] Az Intel megkezdte első kétmagos processzora, a 3,2 GHz-es Pentium Extreme Edition 840 szállításait -- adta a világ tudtára Abhi Talwalkar, az Intel Digital Enterprise Group igazgatója hétfőn. Az óriásvállalat még a hivatalos bejelentést megelőzően feltölti a gyártói (OEM) csatornákat, hogy megfelelő mennyiség álljon rendelkezésre a rajtra.

Még áprilisban bejelentik

"Az indítás a közeljövőben esedékes" -- mondta Talwalkar a tajpeji Intel Developer Forumon. Ahogy fogalmazott, a bejelentés már a küszöbön áll. Pontos dátumot ugyan nem hozott nyilvánosságra, viszont bizonyosnak látszik, hogy a debütálás már e hónapban esedékes, ugyanis a konferencián bemutatásra került egy kétmagos Pentiummal szerelt Dell Dimension XPS, amely már áprilisban elérhető lesz a világ legnagyobb PC-gyártójának kínálatában.

Pletykák szerint a rivális AMD április 21-én indítja útjára kétmagos processzorait, pontosan az Opteron startjának kétéves fordulóján. Talwalkar eloszlatta annak eshetőségét, hogy az AMD megelőzheti az Intelt a piacon, mivel, mint mondta, elsőnek lenni nem fontos: "Ez nem verseny". Az eleinte csak a prémium kategóriás Extreme Edition sorozatban felbukkanó kétmagos chipek várhatóan még június vége előtt megjelennek a Pentium 4 folytatásának szánt Pentium D vonalban is.

Mit tudunk róluk?

A Pentium Extreme Edition és Pentium D lapkák 800 MHz-es front side busszal járnak és magonként 1 megabájt másodszintű gyorsítótárat tartalmaznak. A processzorok támogatják a 64 bites kiterjesztéseket és a puffertúlcsorduláson alapuló támadások ellen védelmet nyújtó "Execute Disable Bit" technológiát. A Pentium Extreme Edition változat ezen felül tartalmazni fogja a magonként két utasításszál párhuzamos végrehajtását lehetővé tevő Hyper-Threading megoldást is, vagyis a két mag összesen négy szálat képes párhuzamosan futtatni.

A korábbi hírekkel ellentétben a kétmagos Pentiumok nem lesznek kompatibilisek a meglevő chipkészletekkel és alaplapokkal, azok használatához új, Intel i945 vagy i955X lapkakészlet szükséges. Az i945 és i955X amellett, hogy támogatja a kétmagos lapkákat, már együttműködik a 667 MHz-es DDR2 memóriákkal is. Erre szükség is van, hiszen a memóriavezérlőnek most nem egy, hanem két processzormagot kell folyamatosan adatokkal "etetnie". Az új chipsetek támogatják a Serial ATA II specifikációt, valamint az 1066 MHz-es front side buszt is.

A kétmagos Pentium chipek megjelenésekor 2,8 és 3,2 GHz közötti változatok lesznek elérhetők. A pletykák szerint a kétmagos Pentium D lapkák listaára órajeltől függően 241 és 530 dollár (46-101 ezer forint) között alakul majd, a Pentium Extreme Editionért valószínűleg a "szokásos" 999 dolláros (190 ezer forintos) árat kéri majd el az Intel. Természetesen az egymagos Pentium 4 chipek továbbra is megmaradnak a gyártó kínálatában.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 2. 00:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.