Szerző: Ady Krisztián

2005. április 11. 12:39

Rovartalanítás miatt késik az új DivX kodek

Bár az új DivX videotömörítő kodeknek, a DivX 6-nak az előzetes bejelentések szerint már márciusban meg kellett volna jelennie, árpilis idusán még mindig semmi jele a DivXNetwork következő generációs videotömörítő megoldásának. Egyes információk szerint a fejlesztők a legutolsó hibák, bugok (bogarak :) eltávolításán dolgoznak, így a DivX 6 hamarosan, remélhetőleg még a hónap vége előtt elérhetővé válik.

[HWSW] Bár az új DivX videotömörítő kodeknek, a DivX 6-nak az előzetes bejelentések szerint már márciusban meg kellett volna jelennie, árpilis idusán még mindig semmi jele a DivXNetwork következő generációs videotömörítő megoldásának. Egyes információk szerint a fejlesztők a legutolsó hibák, bugok (bogarak :) eltávolításán dolgoznak, így a DivX 6 hamarosan, remélhetőleg még a hónap vége előtt elérhetővé válik.

Az új verzió nem csak nagyobb hatékonyságú -- tömörítési fokú -- zanzásítást ígér, hanem jobb minőséget és egy új "konténerformátumot" is bevezet. Az új 'divx' kiterjesztés mögött nem csak egy új zacskóba csomagolt filmállomány áll majd, hanem egyetlen csomagban juthatunk hozzá a multimédiás tartalomhoz: a feliratokhoz, a menükhöz, képekhez és egyéb finomságokhoz.

A DivXNetworks korábbi nyilatkozatai alapján az új formátum továbbra is kompatibilis lesz a jelenleg kapható asztali DivX-lejátszókkal, illetve a DivX formátumot támogató hordozható eszközökkel. A régi lejátszók is képesek lesznek kezelni az új konténerbe zárt feliratokat, bár ehhez mindenképpen szükséges lesz egy gyártó által biztosított, frissített firmware beégetése. A menürendszerek és egyéb multimédiás képességek kezelésére csak a következő generációs DivX-lejátszók lesznek alkalmasak, melyeket -- ESS Technology, LSI Logic, Mediatek, Zoran lapkákra építve -- a Philips, Pinnacle (Avid), V One, KiSS és egyéb gyártók dobnak majd piacra.

A DivXNetworks nemrég jelentette be, hogy a Thomsonnal hosszútávú megállapodást kötött az MP3 Surround formátum licenceléséről, így ez a formátum szintén helyet foglalhat a divx konténerben. Az MP3 Surround segítségével térhatású, többcsatornás hangzás hozható létre az állományméret jelentős növekedése nélkül.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról