Szerző: Ady Krisztián

2005. április 6. 13:59

A Fiat modelljeiben debütál elsőként a Microsoft autós fedélzeti rendszere

[Automotive News Europe] Korábbi hírünkben már beszámoltunk a windowsos autókban alkalmazott Microsoft navigációs és fedélzeti rendszer alapvető képességeiről, az Automotive News Europe információi szerint azonban a rendmondi óriás rendkívül komolyan veszi e területet -- annyira, hogy a Microsoft már komplett csomaggal rendelkezik az autógyártók számára.

[Automotive News Europe] Korábbi hírünkben már beszámoltunk a "windowsos" autókban alkalmazott Microsoft navigációs és fedélzeti rendszer alapvető képességeiről, az Automotive News Europe információi szerint azonban a rendmondi óriás rendkívül komolyan veszi e területet -- annyira, hogy a Microsoft már komplett csomaggal rendelkezik az autógyártók számára.

Komplett csomag

A Microsoft már korábban is értékesített -- meglehetősen borsos áron -- navigációs szoftvereket és rendszereket az autógyártók számára, most azonban egy komplett fedélzeti rendszert, egy úgynevezett TBoxot mutatott be, mely a Windows CE-alapú Windows Automotive operációs rendszert futtatja. A TBox nem csak műholdas navigációs rendszert nyújt az autó vezetője számára, hanem kezeli a mobiltelefon-kihangosítót, képes a hordozható lejátszókon tárolt digitális zenék lejátszására és további kényelmi funkciókat is nyújt.

A rendszer emellett arra is képes, hogy távoli diagnosztikát biztosítson az autóval kapcsolatosan, illetve elektronikus, szakmai telefonkönyvet nyújtson vész esetére. Utóbbit maguktól a szolgáltatóktól vásárolhatná meg az autó tulajdonosa.

Milliárdos piac

A Forrester Research adatai szerint a többszáz euróba kerülő rendszer kifejezetten olcsónak mondható, a Microsoft végre áttörte azokat a határokat, melyek leküzdését követően a legolcsóbb megoldást tudja nyújtani ezen a piacon. A vállalat egy 2010-re várhatóan 6 milliárd dollárra bővülő piacra készül betörni TBox termékével.

A lap értesülései szerint a Microsoft már meg is kötötte első megállapodását, így elsőként a Fiat modelljeibe, 23 különböző Fiat, Lancia és Alfa Romeo modellbe kerülhet be a TBox. A Windows termékektől viszolygóknak nem félniük, mivel a Windows Automotive teljesen függetlenül működik a jármű elektronikus rendszerétől, így elhalálozása semmilyen esetben sem vonhatja maga után a vezetés során létfontosságú rendszerek meghibásodását.

a címlapról

VISION

0

Olcsóbb Vision Pro-ra fekszik rá az Apple

2024. június 19. 13:00

A második generációs eszköz fejlesztése helyett egy alacsonyabb árkategóriára lövő hardverre összpontosít az almás cég, ami 2025-ben jelenhet meg.