Szerző: Ady Krisztián

2005. április 5. 16:02

Egyre veszélyesebbek a symbianos okostelefonokat támadó férgek

Az F-Secure Corporation bejelentette, hogy egy új, Mabir.A névre keresztelt férget talált, amely Symbian Series 60 operációs rendszert futtató okostelefonokra jelent minden korábbinál nagyobb veszélyt.

[HWSW] Az F-Secure Corporation bejelentette, hogy egy új, Mabir.A névre keresztelt férget talált, amely Symbian Series 60 operációs rendszert futtató okostelefonokra jelent minden korábbinál nagyobb veszélyt.

A Mabir.A-val fertőzött telefonok a Bluetooth vezeték nélküli csatlakozáson keresztül elérhető összes készülékekre fertőzött fájlokat küldenek, illetve minden beérkező SMS-re és MMS-re automatikusan fertőzött MMS-sel válaszolnak.

A Mabir.A ugyanazt a SIS fájlt használja, amelyet az eredeti Cabir férgek, ugyanakkor maga a kártevő teljesen különbözik a Cabirtól. A Mabir.A MMS-ben, illetve Bluetooth kapcsolaton keresztül terjed. Amint a telefon megfertőződik a Mabir.A-val, azonnal elkezd Bluetooth-on keresztül elérhető készülékeket keresni, amelyekre fertőzött caribe.sis nevű SIS fájlokat küld.

A kártevő, amikor a fertőzött készülék SMS-t vagy MMS-t kap, válaszként azonnal egy fertőzött MMS üzenetet küld, amely egy info.sis nevű fájlba rejtett Mabir.A-t tartalmaz. A Mabir.A által elküldött MMS üzenetek sajátossága, hogy nem tartalmaznak semmilyen szöveget, csak az info.sis fájlt. Az F-Secure Mobile Anti-Virus felismeri és semlegesíti az új kártevőt.

A féreg településéhez továbbra is szükség van a mobiltelefon tulajdonosának jóváhagyására, így a szemfüles, tájékozottabb tulajdonosok megakadályozhatják a féreg bejutását az okostelefon operációs rendszerébe.

a címlapról

VISION

0

Olcsóbb Vision Pro-ra fekszik rá az Apple

2024. június 19. 13:00

A második generációs eszköz fejlesztése helyett egy alacsonyabb árkategóriára lövő hardverre összpontosít az almás cég, ami 2025-ben jelenhet meg.