Szerző: Bodnár Ádám

2005. április 5. 10:13

A Linux ugyanannyiba kerül, mint a Windows?

[News.com] A Yankee Group által kiadott tanulmány szerint a Windows és a Linux vállalati felhasználásának költségei szinte azonosak. Azt találtuk, hogy a költségek nem igazán függnek az operációs rendszertől -- mondta Laura DiDio, a Yankee Group elemzője. DiDio szerint a legnagyobb különbségek az alkalmazások fejlesztésével, valamint a biztonsággal kapcsolatos költségekben fedezhetők fel.

[News.com] A Yankee Group által kiadott tanulmány szerint a Windows és a Linux vállalati felhasználásának költségei szinte azonosak. "Azt találtuk, hogy a költségek nem igazán függnek az operációs rendszertől" -- mondta Laura DiDio, a Yankee Group elemzője. DiDio szerint a legnagyobb különbségek az alkalmazások fejlesztésével, valamint a biztonsággal kapcsolatos költségekben fedezhetők fel.

Windows: kétszer biztonságosabb mint tavaly

A tanulmány azt mutatta, hogy a két operációs rendszer közötti különbségek elsősorban a biztonsággal kapcsolatos kiadásokban jelentkeznek, noha a Windows ezen a területen is egyre erősebb. A Microsoft már havonta ad ki hibajavításokat és láthatóan nagy hangsúlyt helyez termékei biztonságára, ez látványosan javított a Windows biztonságának megítélésén.

A megkérdezett cégek egy tízpontos skálán 7,6 pontra értékelték a Windows biztonságát, ez kétszer magasabb annál, ahány pontot az operációs rendszer egy éve kapott. A Linux biztonságára 8,3 pontot adtak a felhasználók, ez nagyjából változatlan maradt a tavalyihoz képest.

A két operációs rendszer biztonságának megítélése vegyesnek mondható, az utóbbi időkben a témában készített felmérések hol a Windowt, hol a Linuxot kiáltották ki biztonságosabbnak. A Security Innovations március végén publikált tanulmánya szerint mindkét platform megfelelően biztonságos lehet, ha a rendszergazda érti a dolgát.

A Windows és a Linux között a biztonság mellett a legnagyobb különbség az alkalmazások fejlesztésével kapcsolatos kiadásokban tapasztalható. DiDio szerint ebben az összehasonlításban a redmondi vállalat fejlesztőeszközei, mint amilyen a Visual Studio, némi előnyt adnak a Windows számára.

Nem a költségek alapján döntenek

A Yankee Group által megkérdezett vállalatok 88 százaléka azt állította, hogy a Windows teljesítménye és megbízhatósága legalább ugyanolyan jó, vagy jobb mint a Linuxé. DiDio szerint a legtöbb vállalat -- mérettől függetlenül -- vegyesen használ Windowst és Linuxot a különféle feladatok ellátására és a legtöbb helyen elsősorban nem is a költségek alapján döntenek.

A tanulmány összességében azt találta, hogy a vállalatok elsősorban a futtatni kívánt feladat típusa alapján határozzák meg, hogy windowsos vagy linuxos rendszerrel bővítsék-e a hálózatukat, nem a költségek a legfontosabb tényezők a döntésben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról