Szerző: Ady Krisztián

2005. április 4. 14:05

A mini merevlemezek kapacitása is elérheti a 60 gigabájtot

[Clubic.com] A Toshibát követően a Hitachi is bejelentette, hogy hamarosan Perpendicular Recording technológia segítségével tornázza fel merevlemezei kapacitását. Az új, kétdimenziós helyett háromdimenziósként jellemzett adattároló technológia segítségével a merevlemezek tányérjainak felületén négyzethüvelykenként 230 gigabitnyi adat tárolható el.

[Clubic.com] A Toshibát követően a Hitachi is bejelentette, hogy hamarosan "Perpendicular Recording" technológia segítségével tornázza fel merevlemezei kapacitását. Az új, kétdimenziós helyett háromdimenziósként jellemzett adattároló technológia segítségével a merevlemezek tányérjainak felületén négyzethüvelykenként 230 gigabitnyi adat tárolható el.

A Hitachi reményei szerint a "merőleges adatrögzítés" néven is emlegetett technológia segítségével nem csak 2,5 hüvelykes, hanem a mobil eszközök számára fejlesztett, 1 hüvelykes merevlemezek kapacitása is jelentősen növelhető, így a vállalat akár már 2007-ben 20 gigabájtos mini merevlemezeket is bemutathat. Jelenleg az 1 hüvelykes mini merevlemezek kapacitása 4-6 gigabájt között alakul.

A merőleges adatrögzítés segítségével a 3,5 hüvelykes merevlemezek tárolsái kapacitása nagyságrenddel növelhető, a Hitachi előrejelzése szerint 2007-ben jelenhetnek meg az első 1 terabájtos, azaz 1000 gigabájtos merevlemezek a piacon. Az elkövetkezendő 5-7 év alatt a 20 gigabájtos mini merevlemezek is továbbfejlődhetnek, változatlan méret mellett kapacitásuk akár 60 gigabájtosra is növekedhet.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról