Szerző: castor

2005. április 5. 14:24

Megoldódni látszanak a World of Warcraft körüli problémák

A Blizzard Entertainment bejelentette, hogy április 15-ig a World of Warcraft című szerepjátékukból újabb 250 ezer példányt szállítanak le az európai boltoknak. A program február 11-én jelent meg Európában, és azóta összesen 620 ezer darab talált gazdára. Világszerte azonban már közel 2 millióan vásárolták meg a játékot, és a Blizzard közleménye szerint már olyan is előfordult, hogy egyszerre több mint 500 ezer játékos kalandozott a virtuális világban.

[HWSW] A Blizzard Entertainment bejelentette, hogy április 15-ig a World of Warcraft című szerepjátékukból újabb 250 ezer példányt szállítanak le az európai boltoknak. A program február 11-én jelent meg Európában, és azóta összesen 620 ezer darab talált gazdára. Világszerte azonban már közel 2 millióan vásárolták meg a játékot, és a Blizzard közleménye szerint már olyan is előfordult, hogy egyszerre több mint 500 ezer játékos kalandozott a virtuális világban.

Gondok itthon és külföldön

A cég számára nagy nehézségeket okozott, hogy az amerikai premiert követő napokban hatalmas érdeklődés volt a program iránt, így a szerverek nem tudták kiszolgálni a játékosokat. Ezért a Blizzard néhány nappal a megjelenés után visszavonta a még meglévő példányokat a boltok polcairól, és azonnali szerverbővítésbe kezdett. A hibából tanulva a tervezettnél már jóval kevesebb példányszámot szállítottak az európai megjelenés napjára. Ennek ellenére a szerverek körüli problémákát mégsem tudták teljes mértékben kiküszöbölni, sokszor órákig nem lehetett belépni a Warcraft világába.

A csökkentett példányszám Magyarországon is gondokat okozott, ugyanis csak a megjelenés előtti napokban derült ki, hogy a hazai szállítmányt is lekorlátozták. Ekkorra azonban a boltok már jóval nagyobb számú előrendelést vettek fel. Február 11-én egyes budapesti üzletek előtt a vásárlók több tízméteres sorai kígyóztak, sokan azonban mégsem jutottak hozzá az előrendelt példányhoz.

Kikerülhető bankkártyás fizetés

A Blizzard a World of Warcraft dobozán 1 hónapnyi ingyen játékot hirdet, illetve lehetőséget biztosít arra, hogy a bankkártyás fizetést kikerülhessük egy pre-paid kártyával. A kártya megvásárlásával egy kódhoz jutunk, mely 30 napnyi játékot engedélyez. Egyes játékosok azonban mégsem lehettek boldogok a játék beszerzése után, hiszen a hazai forgalmazó csak márciusra ígérte a kártyák forgalomba kerülését, az pedig csak a program indításakor derült ki, hogy az 1 hónapnyi ingyenes játék igénybevételéhez is szükséges egy bankkártya.

A forgalmazó előzetes ígérete szerint március elején valóban leszállították a kártyákat, azonban az alapjátékhoz hasonlóan ebből is jóval kevesebb jutott Magyarországra. Mostanra azonban pótolták a hiányt, április 4-én megérkezett az újabb szállítmány.

Alternatív megoldások

A néhány óra alatt elfogyott magyarországi készlet miatt egyes hoppon maradt játékosok alternatív megoldásokat kerestek. Sokan fedezték fel, hogy egyes angol és német online áruházak nagyobb készletet halmoztak fel, és az áraik még a nemzetközi postaköltséggel együtt is alacsonyabbak, mint itthon. Aki ezt az utat választotta, az nagy megelégedéssel vehette tudomásul, hogy a csomag sokszor rekordgyorsasággal érkezett meg. Egyes beszámolók szerint előfordult, hogy a pénteken leadott rendelés esetén már hétfőn délelőtt csengetett a postás az Angliából érkezett játékkal.

Van aki azonban egy ennél is gyorsabb megoldást részesített előnyben, ugyanis a Blizzard lehetőséget biztosított a béta verziót tesztelő játékosoknak, hogy egy kiegészítés letöltése és a bankkártyás fizetés után azonnal belépjenek a Warcraft világába.

Aranyáron

Mindenképpen említést érdemel, hogy a megjelenés utáni napokban az internetes apróhirdetési oldalakon egyesek akár négyszeres áron is kínálták a játékot. Egy 20 ezer Ft-ba kerülő Collector's Edition kiadásért 80 ezer Ft-ot kértek, a 12 ezer Ft-ba kerülő sima változatot pedig átlagosan 20-30 ezer Ft-ért hirdették.

Az aranyáron kínált játékok nagy felháborodást váltottak ki a hazai rajongókat tömörítő World of Warcraft Hungary fórumán, ennek ellenére azonban mégis akadt olyan, aki a játékhoz jutás érdekében nem sajnálta a pénzét.

A játék beszerzése körül kialakult gondot végül az egyik hazai áruházlánc oldotta meg, ugyanis külföldről egy nagyobb mennyiséget szereztek be a játékból, így néhány héttel az európai premier után több vidéki játékos is egyszerűen, az ajánlott kiskereskedelmi áron juthatott hozzá a programhoz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról