Szerző: Ady Krisztián

2005. február 22. 16:27

Jön a Western Digital merevlemezek következő generációja

A Ramiris Rubin Rt. által szervezett sajtóreggeli és dealertalálkozó keretén belül kaptak áttekintést a hazai Western Digital forgalmazók a vállalat termékeiről, illetve betekintést nyerhettek a WD közeljövőt érintő terveibe is. A Western Digitalt képviselő David M. Sanford vezető értékesítési menedzser és Martin Pesa mérnök által bemutatott prezentációk rámutattak a WD termékeinek értékesítés szempontjából fontos előnyeire és a fejlesztések irányvonalára.

[HWSW] A Ramiris Rubin Rt. által szervezett sajtóreggeli és dealertalálkozó keretén belül kaptak áttekintést a hazai Western Digital forgalmazók a vállalat termékeiről, illetve betekintést nyerhettek a WD közeljövőt érintő terveibe is. A Western Digitalt képviselő David M. Sanford vezető értékesítési menedzser és Martin Pesa mérnök által bemutatott prezentációk rámutattak a WD termékeinek értékesítés szempontjából fontos előnyeire és a fejlesztések irányvonalára.

Egyenletes növekedés

A merevlemezipar jelenlegi helyzetét gyorsan és tömören foglalta össze Sanford: míg az eladott merevlemezek száma 2004-ben 455 millió darabra bővült 15,7 százalékos növekedést felmutatva, a különböző piacokra készült, különböző méretű merevlemezek eltérő részben járultak hozzá ehhez a növekedéshez.

Az asztali számítógépekbe szánt merevlemezekből csupán 8,3 százalékkal adtak el többet 2003-hoz képes, de a Serial ATA merevlemezek száma 50,7 százalékkal, a 2,5 hüvelykes, notebookokban is használt merevlemezek száma pedig 20,7 százalékkal növekedett. A hordozható lejátszókban alkalmazott 1,8 vagy 1 hüvelykes, illetve 1 hüvelykesnél kisebb merevlemezek eladási számai közel megduplázódtak, 94,2 százalékkal többet értékesítettek ezekből a vállalatok a készülékgyártók számára.

Az eladott merevlemezek számát tekintve második helyen álló Western Digital a 2004-es üzleti évben 3 milliárd dolláros bevételre tett szert, mely 12 százalékkal növekedett 2003-hoz képest. A 2005-ös második üzleti negyedévben (2004. szeptembere-decembere között) a vállalat közel 1 milliárd dollár bevételt könyvelhetett el 16,2 millió merevlemez eladásával.

Csúcsragadozó a porondon

Az egyenletes növekedés érdekében a Western Digital, illetve újabban csupán WD egy sor új termékkel jelent meg 2004-ben a piacon. A jelenleg is csúcsragadozónak tekinthető, 10 ezres fordulatszámmal pörgő, SCSI merevlemezekkel összemérhető teljesítményű WD Raptor merevlemez mellett a vállalat bemutatta 2,5 hüvelykes Scorpio merevlemezeit, a kifejezetten RAID rendszerek számára kihegyezett WD Caviar RE merevlemezeket, valamint a külső, hordozható WD Dual Option Media Center és WD Passport készülékeket.

A WD Raptor merevlemezek számos díjat besepertek 2004 során, ezeket a 10 ezer fordulattal pörgő, 4,5 ms-os átlagos elérési idővel rendelkező merevlemezeket a független tesztelő StorageReview.com is elismerő szavakkal illette. A 36 és 74 gigabájtos kapacitású ragadozókat elsősorban nagyteljesítményű munkaállomásokba, felsőkategóriás játék PC-kbe és középkategóriás tárolószerverekbe ajánlja a Western Digital.

Notebookba is

A vállalat tavaly ősszel kezdte meg WD Scorpio termékcsaládja forgalmazását. A 2,5 hüvelykes merevlemezeket kifejezetten a hordozható készülékek által támasztott komolyabb igénybevételek elviselésére tervezték, például 5 gram többlet súllyal a vonatkozó szabvány másfélszeresére növelték a merevlemez felső borításának nyomásállóságát. A Scorpio merevlemezek az ütődéseket, a gyorsulást is jobban bírják, működés közben 250 G, kikapcsolt állapotban pedig 900 G-nyi terhelést képesek elviselni az adatok sérülése nélkül.

Az 5400 fordulat/perces merevlemezek a WinBech 99 és PC Mark 2004 tesztek alapján a leggyorsabbak a notebookokba szánt modellek közül, miközben kevesebbet fogyasztanak és kevesebb hőt termelnek a versenytársak merevlemezeinél.

Hordozható modellek

A Western Digital 2004-ben mutatta be Media Center és Passport hordozható merevlemezeit is. A Media Center komplett megoldást nyújt az adattárolással kapcsolatos problémákra, az USB hubként is használható, akár 300 gigabájtos kapacitásssal is kapható külső merevlemezen FireWire port és 8 memóriakártya fogadására alkalmas kártyaolvasó is helyet kapott. A külső készülékhez kapcsolódó szoftver egyetlen gombnyomás hatására -- általunk korábban megszabott paraméterek alapján -- azonnal elindítja a fontos adatok mentését.

A WD Passport terméke egy tenyérbe simuló, fém házzal ellátott, valóban zsebben hordozható merevlemez, melyet maga az USB port lát el energiával. Ez a merevlemezt -- egyedülálló módon -- akár régebbi, USB2.0 támogatással nem rendelkező, csupán 100 mW áramellátást nyújtó portokkal is használható, ilyenkor azonban a merevlemez lassabban pörög fel, mint az USB2.0 port használata esetén.

A közeljövő tervei

A Western Digital -- általunk is megismerhető útiterve szerint -- 2005-ben is tartogat meglepetéseket a felhasználók számára. 2005 második naptári negyedévében várható a WD Raptor merevlemezek új generációja, melyek hasonló műszaki paraméterek mellett már Serial ATA II szabványt is támogatnak majd, a Native Command Queuing (NCQ) technológiával együtt.

Az NCQ jelentősen növelheti a merevlemez teljesítményét "többszálú" végrehajtást nyújtva, a merevlemez és vezérlője ugyanis képes optimális végrehajtási sorrendbe rendezni 32 parancsot az író-olvasófejek és a pörgő tányér pillanatnyi helyzete alapján.

A harmadik negyedév során ebből az új Raptor változatból már egy 150 gigabájtos kapacitású példány megjelenése is várható. Hasonlóképpen SATA II támogatással bővülnek majd a harmadik negyedévre a WD Scorpio notebook-merevlemezek is, melyekből akár 120 gigabájtos kapacitású modell is megvásárolható lesz. Ezek az új merevlemezek elérhetők lesznek 8 helyett akár 16 megabájtnyi cache-sel, átmeneti buferrel is, mely további teljesítménynövekedést jelenthet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról