Szerző: Bodnár Ádám

2005. február 21. 09:16

Megduplázta Pentium 4 processzorainak gyorsítótárját az Intel

Az Intel vasárnap bejelentette új Pentium 4 chipjeit. A 600-as sorozatba tartozó lapkák esetében a vállalat megduplázta a másodszintű gyorsítótár kapacitását, 1 helyett immár 2 megabájt kerül a processzorokba.

[HWSW] Az Intel vasárnap bejelentette új Pentium 4 chipjeit. A 600-as sorozatba tartozó lapkák esetében a vállalat megduplázta a másodszintű gyorsítótár kapacitását, 1 helyett immár 2 megabájt kerül a processzorokba.

Újdonságok: 64 bit és SpeedStep

Az új Pentium 4 processzorok már tartalmazzák azokat a 64 bites kiegészítéseket, amelyeket a szerverekbe és munkaállomásokba szánt Xeon lapkák már tavaly óta hordoznak. A vállalat már korábban is kínált 64 bites Pentium 4 processzorokat gyártópartnerei számára, amelyek egyprocesszoros szerverekbe és munkaállomásokba építették be azokat. A cég tervei szerint hamarosan a Celeron chipek is 64 bites kiegészítésekkel kerülnek forgalomba.

A most bejelentett Pentium 4 és Pentium 4 Extreme Edition chipek támogatják a noteszgépekből megismert Enhanced SpeedStep energiatakarékos technológiát is, amely a chip terhelésétől függően képes az órajel és a feszültség csökkentésére, ezáltal "üresjáratban" a fogyasztás és a hőtermelés mérséklésére. Az új processzorcsalád tagjai 3 és 3,6 GHz közötti kivitelben érhetőek el, mindannyian 800 MHz-es front side busszal járnak, listaáruk 224 és 605 dollár (~41 és 114 ezer forint) között változik.

A világ legnagyobb chipgyártója emellett bejelentette új Pentium 4 Exreme Edition processzorát is, amely 3,73 GHz-es órajelen működik és 1066 MHz-es front side busszal jár. A kifejezetten számítógépőrülteknek szánt termékért 999 dollárt (~185 ezer forintot) kell fizetni.

Az utolsó egymagos mohikánok?

Minden valószínűség szerint ezek az Intel utolsó egymagos Pentium 4 processzorai a sorban, a vállalat tervei szerint ugyanis már a második negyedévben érkeznek a kétmagos lapkák asztali gépek számára. A kétmagos Pentium 4 lapkák továbbra is 800 MHz-es front side busszal járnak majd, a kétmagos Extreme Edition esetében azonban az Intel minden bizonnyal a már korábban bevezetett 1066 MHz-es rendszerbuszra szavaz.

A chipek magonként 1 megabájt másodszintű gyorsítótárat tartalmaznak, emellett támogatják a puffeltúrcsorduláson alapuló támadások ellen védelmet nyújtó NX-bit technológiát, a 64 bites kiterjesztéseket, valamint a Vanderpool virtualizációs technológiát. Utóbbi hardveres támogatást biztosít akár több operációs rendszer egyidejű futtatásához. A Pentium Extreme Edition a Hyper-Threading technológia révén összesen négy utasításszálat kezel majd, a kétmagos Pentium 4-ből azonban hiányozni fog a ez a funkció.

A vasárnapi bejelentéssel egyidőben az Intel kiviteltől függően 4-14 százalékkal csökkentette Celeron processzorainak árát és egyes Xeon lapkák is olcsóbbak lettek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról