Szerző: Bodnár Ádám

2005. február 16. 14:42

Triplázott az Applied Materials

[HWSW] Megháromszorozta nyereségét az Applied Materials, a chipgyártásban használt berendezések legnagyobb szállítója. A január 30-án véget ért negyedévben a kaliforniai vállalat 1,78 milliárd dolláros bevétel mellett 288,8 millió dollár, azaz részvényenként 17 cent profitot tudott felmutatni. Egy évvel korábban az Applied Materials 1,56 milliárd dolláros bevételt és 82,4 millió dollár nyereséget ért el, igaz, akkor az átszervezéssel kapcsolatos egyszeri költségek 167,5 millió dollárt tettek ki. Az elmúlt negyedéves bruttó haszonrés 44,4 százalék volt, ez alulmúlta a 46,6 százalékos tervet.

A cég egyúttal azt is közölte, hogy megrendelései az előző negyedévhez képest 36 százalékkal estek vissza, ami aggodalomra adhat okot a félvezetőipar növekedésével kapcsolatban. A jelenleg is tartó második negyedévre az Applied a megrendelések további 0-10 százalékos csökkenését várja. Mike Splinter elnök-vezérigazgató elemzői tájékoztatóján elmondta, hogy az év második felére ismét növekedésre számít a megrendelések tekintetében, főleg az új termékek iránt várható nagy érdeklődés.

Ami a jelenlegi negyedévet illeti, az Applied Materials vezetése az elmúlt negyedévhez képest szinte változatlan bevételre és részvényenként 16-17 centes profitra számít. A First Call Thomson Financial által megkérdezett elemzők 1,67 milliárd dolláros forgalmat és részvényenként mindössze 14 cent profitot jeleznek előre. Az Applied közölte, hogy az eredményei erősen függnek néhány jelentős megrendeléstől, sok múlik azon, hogy ezek a mostani, vagy a következő negyedévben kerülnek elkönyvelésre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról