Szerző: Bodnár Ádám

2005. február 16. 09:14

Lesz új Internet Explorer a Longhorn előtt

Bill Gates
Bill Gates
[News.com] Az Internet Explorer böngésző következő változata még a Windows Longhorn előtt, attól függetlenül meg fog jelenni -- közölte tegnap az RSA biztonsági konferenciáján Bill Gates, a Microsoft igazgatótanácsának elnöke. Az IE7 bétaváltozata már a nyáron tesztelhető lesz, a végleges verzió megjelenéséről egyelőre nincs információ. A Windows Longhorn 2006 júniusában érkezik a piacra, az IE7 érkezése még ez előtt várható.

Fenyeget a Mozilla Firefox?

Gates szerint elsősorban a biztonság miatt van szükség arra, hogy az Internet Explorer már előbb elérhető legyen. A Microsoft korábban azt tervezte, hogy a legnépszerűbb böngésző új változata a Longhornban érkezik. Novemberben már némileg módosult a Microsoft álláspontja, akkor azt közölte a vállalat, hogy a Longhorn megjelenése előtt lesznek kisebb frissítések az Internet Explorerhez.

Elemzők szerint a váratlan fordulat egyértelműen annak tudható be, hogy a Mozilla Firefox böngészője egyre nagyobb népszerűségre tesz szert. Egy nemrégiben közzétett felmérés szerint az Internet Explorer piaci részesedése csökkenni kezdett, és 90 százalék alá esett vissza. A 90-es években lezajlott böngészőháború óta nem volt ilyen "alacsonyan" az IE népszerűsége.

Bart Decrem, a Firefoxot fejlesztő Mozilla Foundation alapítója szerint egyértelmű, hogy a Microsoft fenyegetve érzi magát. "A Firefox sikere arra kényszeríti a Microsoftot, hogy fejlessze az Internet Explorert. Az a meglepő, hogy ilyen későn jelentik be."

Fő a biztonság

Nem véletlen, hogy a redmondi vállalat az RSA biztonsági rendezvényét választotta az Internet Explorerrel kapcsolatos terveinek bejelentésére. A böngésző jelenlegi változatát, az IE6-ot számos kritika érte biztonsági hiányosságai miatt, és részben ezek a gondok vezettek ahhoz, hogy sokan Firefoxra tértek át.

A Microsoft a tavaly ősszel kiadott Windows XP SP2-ben ugyan számos problémát orvolsolt, azonban a cég kritikusai szerint ez csak azoknak jelent megoldást, akik Windows XP operációs rendszert használnak. A vállalatok körében pedig még továbbra is széles körben elterjedt a Windows 2000. Egyelőre nem tudni, hogy a Windows 2000-et futtató vállalatok biztonsági problémáit hogyan orvosolja az Internet Explorer 7, ugyanis a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint a program futtatásához a második szervizcsomaggal frissített Windows XP-re van szükség.

A Microsoft szerint az IE7 legfontosabb célja a biztonság növelése. Ennek érdekében a böngésző védelmet nyújt az adathalászati (phising) támadások ellen, többek között egy feketelista bevezetésével. A böngésző blokkolná a hozzáférést olyan oldalakhoz, amelyeket adathalászok üzemeltetnek azzal a céllal, hogy a felhasználóktól személyes adatokat lopjanak.

Dean Hachanovitch, az Internet Explorer vezető fejlesztője internetes naplóján azt írja, a Microsoftnak már van elképzelése arról, hogy mikor dobja piacra az IE7-et, azonban egyelőre nem áll szándékában nyilvánosságra hozni a dátumot. "Akkor szállítjuk, amikor elkészül" -- írta a fejlesztő. Egyelőre nem tudni, hogy az Internet Explorer 7-et a felhasználók miként kaphatják meg. Lehet hogy különállóan is letölthető lesz, de az is lehet, hogy a Windows XP Service Pack 3 részeként lehet majd feltelepíteni.

Az év végére itt a Microsoft vírusirtó is

Bill Gates az RSA konferencián tartott beszédében azt is elmondta, a Microsoft az év vége előtt kiadja vírusirtó programját. A cégvezető nem szolgált részletekkel arra nézve, a felhasználók hogyan kaphatják meg a szoftvert, ingyen letölthetik, egy következő szervizcsomag részeként juthatnak hozzá, vagy meg kell vásárolniuk. A jelenleg béta állapotú Microsoft AntiSpyware viszont biztosan ingyenes lesz -- mondta el Gates.

A redmondi cég teljesen új frissítési szolgáltatás kialakítását is célul tűzte ki, amelynek keretén belül a felhasználók összes Microsoft-termékükhöz -- például a Windowshoz vagy az Office-hoz -- egy helyről érhetik el a frissítéseket, javításokat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról