Szerző: Bodnár Ádám

2005. február 15. 14:51

Bíróság előtt az Apple és a Sony

[HWSW] Franciaországban bírósági eljárás indul az Apple és a Sony ellen, ugyanis a két vállalat internetes zeneboltjai olyan fájlformátumokat és jogvédelmi megoldásokat erőltetnek a vevőkre, amelyek lehetetlenné teszik a dalok tetszőleges készüléken való lejátszását. Mind a Sony Connect, mind az Apple iTunes Music Store úgy van kialakítva, hogy az onnan megvásárolt dalok kizárólag a Sony, illetve az Apple készülékein hallgathatók.

A francia fogyasztói érdekszövetség, a Union Federale des Consommateurs-Que Choisir perbe fogta mindkét vállalatot, mondván, a zeneboltok megkötik a vásárlók kezét a lejátszók kiválasztásában, azaz csorbítják a fogyasztói jogokat. A szervezet vizsgálta a Microsoft jogkezelő rendszerét is, azonban nem indított pert a cég ellen. A Microsoft DRM (digital rights management) rendszerét több gyártó lejátszói is támogatják.

Az Apple és a Sony elleni perek első meghallgatásait még az idén megtartják. A vállalatok eleddig nem kommentálták az ügyet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról