:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. február 15. 12:56

Megjelent a Red Hat új vállalati operációs rendszere

[HWSW] A legnagyobb Linux-disztribútor, a Red Hat a LinuxWorld Conference and Expo rendezvény mai napjára időzítette a legújabb vállalati operációs rendszerének bejelentését. A Red Hat Enterprie Linux 4 (RHEL4) az első olyan kereskedelmi termék a cégtől, amely a 2.6-os kernelre épül.

Megérkezett a 2.6-os kernel

Az első kereskedelmi Linux, amely a 2.6-os kernelt tartalmazta, a SuSE Linux Enterprise Server 9 volt, amely tavaly nyáron jelent meg. A SuSE erőteljesen alapozott az új kernel vonzerejére, azonban szakértők szerint a vállalat nem tudta készpénzre váltani előnyét, az ügyfelek többsége óvatos volt és kivárt, nem "ugrott rá" az új kernelre épülő operációs rendszerre.

A Red Hat Enterprise Linux 4 az új kernel mellett számos újdonsággal szolgál, elsősorban a biztonság terén történtek komoly fejlesztések, amelyek eredményeképp bemutatkozhat a Security Enhanced Linux (SELinux). A National Security Agencyvel közös munka eredményeképp részletesebben adhatók meg egyes futó programok jogosultságai, így ha egy támadó egy biztonsági rést kihasználva mégis be tud hatolni a rendszer egy részére, nem tudja irányítása alá vonni az egészet. Az SELinux a Red Hat Enterprise Linux 4-ben alapértelmezésként be van kapcsolva.

A biztonság mellett fejletebb lemezkezelést is kínál az új Red Hat operációs rendszer, amely már támogatja a Serial ATA merevlemezeket is. A szoftver együtt tud működni a Microsoft Exchange szerverekkel és automatikusan felismeri a legtöbb digitális kamerát, bár ennek egy vállalati operációs rendszer esetén aligha van sok jelentősége. A Red Hat továbbfejlesztette a hálózati menedzsment funkciót, így a szolgáltatás segítségével már Sun Solarist futtató szerverek is menedzselhetők. Ezt kifejezetten az ügyfelek kérték a Red Hattól -- hangzott el a vállalat tájékozatóján.

Az árak változatlanok

A RHEL4 x86, x86-64, Intel IA64 és IBM Power processzoros rendszereken futtatható. A szoftver ára nem változott ez előző verzióhoz képest. Amint az ismert, a Red Hat Enterprise Linux éves előfizetési díjért kapható, egy kétprocesszoros rendszer éves díja például 799 dollár (~150 ezer forint), amelyben természetesen a támogatás ára is benne foglaltatik. A Red Hatnek továbbra is van ingyenes disztribúciója, a Fedora, azonban ahhoz a cég semmiféle támogatást nem nyújt.

A Fedore legújabb változata, a "Core 4" májusban érkezik, azonban már február 21-étől tesztelhető. A rendszer három változatban kerül majd kiadásra: x86, 64 bites x86 és PowerPC processzoros rendszereken lesz futtatható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 19:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.