:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. február 11. 13:25

Rekordot döntött a notebookok forgalma

[HWSW] Továbbra is a noteszgépek produkálják a legnagyobb növekedést a PC-piacon, a tavaly értékesített személyi számítógépek közel negyede volt notebook, ami történeti rekordot jelent. A mobil gépek az asztali rendszereknél kétszer nagyobb növekedést produkálnak -- állítja az iSuppli piackutató vállalat.

A noteszgépek forgalma tavaly történeti rekordot döntött, hiszen a hordozható gépek a rekordméretű, 186,1 millió darabos PC-piacon rekordméretű, 24 százalékos részesedést könyvelhettek el. Az asztali gépek részaránya eközben 73,3 százalékra csökkent, a fennmaradó rész a PC-alapú szervereké. Az iSuppli elemzői szerint a notebookok aránya a jövőben tovább emelkedik.

2004-ben világszerte 45,9 millió notebook talált gazdára, ez a megelőző évhez képest 22,1 százalékos növekedést jelent. Az asztali gépek forgalma 140,2 millió darabra rúgott, ebben a szegmensben a növekedés csupán 10,6 százalékos volt. Különösen jól szerepeltek a PC-alapú szerverek, ezekből a gyártók összesen 5,3 milliót szállítottak le, ami 19 százalékos növekedés 2003-hoz képest.

Az iSuppli becslései szerint 2004-ben világszerte 186,1 millió PC -- asztali gép, notebook és PC-szerver -- kelt el, a piackutató cég adata hasonló a vetélytárs IDC és Gartner által közölt adatokhoz. Az IDC a 2004-es PC-forgalmat 177,5 millió darabra becsüli, a Gartner 189 milliós adatot tett közzé.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 18:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.