:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. február 11. 11:37

PC-re is elkészül az Apple operációs rendszere?

Steve Jobs
Steve Jobs
[HWSW] A Fortune magazinnak adott interjújában Steve Jobs, az Apple elnök-vezérigazgatója elárulta, hogy három jelentős PC-gyártó is licencelni szeretné a Mac OS X operációs rendszert, mivel vevőiknek elege van a Windows XP biztonsági problémáiból és a Longhorn folyamatos csúszásából.

OS X: jobb mint a Windows?

A Mac OS X-et közel ezer mérnök három éven át fejlesztette és 2001-ben jelent meg. A szoftver gyökerei még a Nexthez nyúlnak vissza. A Nextet az Apple-től távozó Steve Jobs alapította 1985-ben egy teljesen újszerű számítógép és többfeladatos operációs rendszer kifejlesztésére és piacra dobására. A vállalatot aztán 1997 februárjában megvette az Apple, Jobs pedig visszaült a vezetői székbe.

A unixos alapokra épülő Mac OS X-hez az évek során három jelentős frissítést adtak ki, a hamarosan következő "Tiger" lesz a negyedik a sorban. Jobs szerint a Tiger már tartalmazza azokat a funkciókat, amelyeket a Microsoft a Longhornba szán. A két szoftver közötti fontos különbség azonban, hogy a Tiger már az idén tavasszal -- egyes pletykák szerint március végén -- a boltokba kerül, míg a Longhorn csupán jövő nyáron érkezik. "A Windows 95-tel lemásolták a Mac-et" -- mondta Jobs. "Most megint minket fognak koppintani."

Az Apple-vezér egyértelműen sikeresnek érzi a Mac OS X-et, amelynek stabilitása révén a vállalat eddig teljesen új piacokra tudott betörni, például a hadsereghez vagy a szuperszámítógépek világába. A legnagyobb siker azonban mégsem ez, hanem hogy a legnagyobb PC-gyártók közül hárman is arra kérik Jobsot, hogy készítse el a szoftver x86-változatát, és engedje meg annak licencelését. Hogy ez be fog-e következni, arról az interjú során Jobs mélyen hallgatott, de az OS X-et közelről ismerők szerint egy x86-változat elkészítése nem lenne komplikált feladat.

Újdonságok a Tigerben

A Tiger kódnevű OS X-verzió egyik legfontosabb újdonsága a Spotlight lesz, az Apple asztali keresőszolgáltatása, mely minden merevlemezen végbemenő változás hatására automatikusan frissíti a keresési találatok listáját is. "Ha beépíted [ezt a szolgáltatást] az operációs rendszer magjába, olyan dolgokat tehetsz meg, melyekre egy kívül ülő alkalmazás sosem lesz képes" -- mondta Steve Jobs. "Olyan dolgokat találhatsz meg a rendszeredben, melyekről nem is tudtad, hogy ott vannak."

A Tigerben kap helyet majd a QuickTime következő, 7-es verziója is, valamint a Dashboard felület, mely egyetlen, gyorsan előhívható asztalon tartalmazza a felhasználó számára hasznos segédprogramokat, például egy naptárprogramot vagy számológépet. Az idei év a nagy felbontású videózásé lesz az Apple-nél, az ilyen videoállományok kezelésére nemcsak a QucikTime-ot készítik fel, hanem a Final Cut Expresst is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 06:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.