Szerző: Bodnár Ádám

2005. február 10. 13:44

Kell-e a vevőknek a 64 bites notebook?

[HWSW] Az AMD gőzerővel készül a 64 bites Turion mobil processzorának bejelentésére és piaci bevetésére, azonban a rendszerintegrátorok és OEM-ek szerint kérdéses, hogy szükség van-e ilyen termékre.

A szkeptikusok azt állítják, egyelőre nincs fogyasztói igény a 64 bites személyi számítógépekre, másrészt pedig hiányoznak is azok az alkalmazások, amelyek kihasználják a bennük szunnyadó lehetőségeket. A 64 bites Windows XP több éves késés után az idén tavasszal jelenik meg. Szoftverek nélkül igen nehéz lesz a vevőket rábírni arra, hogy 64 bites processzorral felszerelt noteszgépet vásároljanak.

Az AMD szoros együttműködésben dolgozik majd a gyártókkal a Turionra épülő noteszgépek megtervezésében, emellett pénzügyi támogatást nyújt majd a termékek népszerűsítéséhez is. A cég szerint nagy növekedési lehetőségek rejlenek a mobil szegmensben, amelyet mindenképp ki kell használni.

A Turion egy alacsony feszültségű és fogyasztású AMD lapka kifejezetten vékony és könnyű noteszgépek számára. A 64 bites chipet 90 nanométeres csíkszélességgel gyártják majd, fogyasztása és hőtermelése összemérhető a hasonló kategóriás Intel termékekével. A chip megjelenésekor 1,6 és 2 GHz közötti órajelű változatokban lesz kapható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról