Szerző: Budai Péter

2005. február 9. 09:08

A Microsoft vírusirtó céget vásárol

[HWSW] A Microsoft végül megteszi azt, amit már közel egy éve sejteni lehetett: belép a vírusírtók piacára a Sybari Software vállalati vírusirtó-megoldásokat fejlesztő vállalat felvásárlásával. A szoftveróriás ezzel nemcsak a Sybari tízezres vállalati ügyfélbázisát szerezte meg, hanem lehetősége lesz a továbbiakban saját termékeit is fejlett vírusvédelmi megoldásokkal felvérteznie.

A sok pletyka után végül valóra vált

A Sybari elsősorban az üzenetküldő- és csoportmunka-megoldások védelme terén ért el jelentős eredményeket, visszaszorítva a felhasználókhoz eljutó vírusok, férgek és kéretlen reklámlevelek számát. A Sybari megvásárlása még nem történt meg, azonban a Microsoft már minden kétséget kizáró megállapodást hozott nyilvánosságra, ami előirányozza a közeljövőben létrejövő akvizíciót.

A hír, hogy a Microsoft vírusirtó megoldásokat készül fejleszteni elsőként a Windows XP második javítócsomagjának (SP2) hosszúra nyúlt készítése közben röppent fel, amikor többen tévesen azt hitték, hogy az SP2 beépített vírusellenes alkalmazással érkezik -- mint kiderült az SP2 Security Center mindössze a már feltelepített, más vállalatok által fejlesztett vírusirtó megoldások meglétét ellenőrizte, illetve a legfrissebb vírusdefiníciós állományok elérhetőségét vizsgálta.

Legutóbb a Giant felvásárlásakor és a Microsoft Anti Spyware Beta 1 megjelenésével éledt fel újra a hír, hogy a Microsoft nem éri be egy féregellenes szoftver fejlesztésével, hanem azt később saját vírusirtó alkalmazással egészítené ki -- mindkettő érthető és logikus lépés, hiszen a szoftverek biztonságossága elsőszámú kérdéssé vált a világban, és ezt a szemléletet a Microsoft is évek óta igyekszik adoptálni. Ebben további segítségére lehet a 2003 nyarán felvásárolt román GeCAD antivírus fejlesztőcég is, melynek technológiái várhatóan az otthoni felhasználók védelmét is biztosítják majd.

Beépített vállalati vírusvédelem a Microsoft termékekben

A Sybari Software jelenlegi termékei az üzenetküldő alkalmazások köré egy második biztonsági réteget képeznek, ezáltal meggátolva a kártékony tartalom felhasználóhoz jutását. A vállalat megoldásai mélyen az általuk védett szerverinfrastruktúrába vannak integrálva, ezáltal biztosítva a lehető legmagasabb szintű védelmet, rendszerstabilitást és sebességet.

A megszerzett technológiák révén a Microsoft kibővítheti vállalati megoldásainak funkcionalitását és védettségét, ami elsősorban az olyan szoftverek esetében lesz nagy pozitívum, mint a Microsoft Exchange levelezőszerver vagy a Microsoft SharePoint Portal Server 2003 és annak kistestvére, a Windows SharePoint Services, mivel ezekhez a Sybari már most is széles körű megoldásokat nyújt. Érdekesség, hogy a Sybari nem kizárólag Microsoft platformra specializálódott, így termékei között találhatunk a Lotus Notes védelmére szolgáló eszközöket is. Ezek további sorsa jelenleg még kérdésesnek látszik.

Mit hoz a jövő?

A Microsoft bejelentésével ismét megbolygatta az informatikai piacot, hiszen immár bizonyos, hogy a vírusirtók piacára is be fog lépni. Bár még a felhasználók tömeges védelmére nem rendelkezik megfelelő technológiákkal, világosan látszik az út, amit a cég követ: integráltan kell biztosítani minden funckiót saját szoftvereiben, amik elsődleges fontossággal bírnak a vásárlók számára -- és ebben továbbra is első helyen áll a biztonság.

Kérdéses, hogy a többi nagyobb vírusirtó vállalatnak, így például a Symantecnek és a McAffe-nek, valamint a piac többi szereplőjének van-e félnivalója a Microsoft megjelenésétől, azonban vélhetően mind tartanak a szoftveróriás terveitől, ami dominanciájuk végét is jelentheti hosszabb távon. Ugyancsak félő, hogy az integráció terén konzervatívnak mondható Európai Unió és a világ más kormányai hogyan reagálnak az ilyen és ehhez hasonló lépésekhez, amelyek kísértetiesen hasonlítanak a Windows Media Player és az Internet Explorer kálváriáját megelőző eseménysorozathoz.

Sokan úgy láthatják ismét, hogy a Microsoft pár éven belül monopóliumot alakíthat ki saját platformjának vírusvédelme terén, ezzel jelentős veszteséget okozva jópár ma működő és virágzó vállalatnak. Ez a vélemény nem lesz alaptalan, azonban nehéz döntést hozni, amikor az egyik oldalon több millió felhasználó biztonsága áll, a másikon pedig néhány szoftver és biztonsági vállalat jövője.

Ha a vállalattól megtagadnák a biztonság érdekében tett ilyen irányú erőfeszítéseket, akkor méltatlanul kérnék rajta a továbbiakban számon, hogy nem fordít megfelelő mennyiségű időt és energiát rendszereinek biztonságossá tételéért. Ez az indok pedig vélhetően elejét veszi majd mindenféle jövőbeni jogi vitának.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról