Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Digitális graffitit festhetünk ismerőseink vagy akár ismeretlenek mobiltelefonjára

Bodnár Ádám, 2005. február 09. 11:21
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

[IDG] A Siemens kutatói kifejlesztettek egy olyan módszert, amelynek segítségével a mobiltelefonok tulajdonosai "digitális graffitiket" helyezhetnek el mások készülékein. Valójában a népszerű emlékeztetőcédulák 21. századi újraértelmezéséről van szó.

A megoldás lehetővé teszi, hogy mobiltelefonról valaki egy SMS-hez hasonló üzenetet küldjön egy bizonyos területen tartózkodó összes mobiltelefonra. Az SMS-től eltérően azonban itt az üzenet nem egy személynek szól, hanem mindenki megkapja, aki egy bizonyos területre téved. A mobilszolgáltatók jelenleg is kínálnak helyfüggő szolgáltatásokat, a "digitális graffiti" azonban a felhasználók számára is lehetővé teszi ilyenek kialakítását. Az üzenetek képet és szöveget is tartalmazhatnak.

"Képzeljünk el egy csoportvezetőt, ahogy a gyárban mászkál és feljegyzéseket készít arról, a karbantartóknak milyen feladatai lesznek, vagy egy baráti társaságot, ahol a környéket jól ismerő személy tippeket ad a frissen érkezetteknek" -- mondta a Siemens szóvivője. A digitális graffiti természetesen felveti a kéretlen reklámok kérdését, de a Siemens mérnökei gondoltak erre is, így az üzenetek fogadását bárki kikapcsolhatja.

A technológia kifejlesztésén a Siemens mellett az osztrák Linz város egyeteme, valamint az Ars Electronica Center dolgozott. A kutatók szerint a kereskedelmi bevezetésre két éven belül sor kerülhet.