Szerző: Bodnár Ádám

2005. február 4. 15:05

Microsoft Office: több mint irodai szoftver

[HWSW] A vállalati dolgozók idejük nagy részében az Office-t használják, azonban a Microsoft nem éri be ennyivel, a cég célja, hogy a szerverek is beálljanak a sorba. A redmondi vállalat elképzelése szerint az Office nemcsak egy irodai szoftvercsomag, amelyben szöveget lehet szerkeszteni vagy táblázatot, prezentációt lehet készíteni, hanem akár kényelmes felhasználói felület is lehet a vállalati adatbázisokhoz.

Szorosabb integráció

A Microsoft szerint a szerverekkel való szorosabb integráció egyfelől segítené az Office értékesítését, másfelől a szerverszoftverekét, mint amilyen az Exchange és a SharePoint. Ennél azonban sokkal fontosabb, hogy ha az Office beteszi a lábát a cégek szervereire, a Microsoft vetélytársainak szinte lehetetlen feladat lesz később eltéríteni az ügyfeleket az Office-tól. A lépés egyfajta "előre menekülés" Redmond számára. Bár az Office uralja az irodai programok piacát, egyre erősebb vetélytársa például a nyílt forrású OpenOffice.org.

A szerverekkel való szorosabb integráció első lépéseként az Office 2003-at felkészítették az XML állományok kezelésére, ennél azonban sokkal nehezebb feladat következik most, amikor meg kell győzni a fejlesztőket arról, hogy alkossanak programokat az Office vagy annak komponensei köré. "Nem értékes addig, amíg valaki nem használja" -- mondta az XML-képességekről Richard McAniff, a Microsoft alelnöke. "Csak akkor lesz érték, ha megoldást készítenek köré."

A vállalat több mint 70 ezer kiképezett partnerrel rendelkezik, akik képesek alkalamazásokat írni az Office köré. Egy felmérés szerint már több mint egymillióan vannak, akik készítettek az Office-szal integrált programot, és ezek harmada az XML segítségét is igénybe vette. Azonban elemzők szerint a Microsoft még hosszú út előtt áll, mire az Office az első számú üzletifolyamat-integrációs eszközzé válik.

Több mint irodai szoftver

A Microsoft egyelőre nem adott ki semmiféle adatot az Office 2003 piaci sikeréről, egyelőre csak annyit tudni róla, hogy az eladások túlszárnyalták az előző változatét. Az Office-ért felelős üzletág a legutóbbi negyedévben 2,78 milliárd dollár bevételt ért el, ez némileg kevesebb az egy évvel korábbi adatnál. Egy, a Gartner által októberben rendezett konferencia résztvevőinek 8,5 százaléka mondta azt, hogy már Office 2003-at használ, azonban a megkérdezettek fele 2005-re tervezte a bevezetését. Egy novemberben végzett európai felmérés szerint az Office 2003 piaci részesedése 5 százalék volt, azonban az idei év végére már 33 százalékos részesedés várható. Ez optimizmusra adhat okot a Microsoft részéről.

Noha az Office és a többi rendszer integrációja óriási lehetőségeket rejt magában, elemzők egyetértenek abban, hogy ez nem megy egyik napról a másikra, főképp azért, mert számos vállalatnál egyáltalán nincsenek automatizálva az üzleti folyamatok, annak bevezetése pedig hosszadalmas és bonyolult feladat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról