Szerző: Bizó Dániel

2005. február 03. 16:17:18

Nyugdíjas reflexek -- headsettel is veszélyes vezetni

[Associated Press] A gépkocsivezetés alatt való telefonálás sok országban csak headsettel engedélyezett. Újabb kutatás mutatott azonban rá, hogy nem maga a félkezes kormányzás az, amely igazán megnöveli a vezetés közbeni telefonálás kockázatát, hanem a beszélgetés által lekötött figyelem, szellemi erőfeszítés.

"Ha berakunk egy húszéves vezetőt a kormány mögé mobiltelefonnal, a reakcióideje egy 70 éves sofőrével lesz azonos" -- mondta el David Strayer, a Utah Egyetem pszichológiaprofesszora, a tanulmány egyik szerzője. "Olyan, mint a hirtelen öregedés" -- tette hozzá.

A tanulmány rámutatott, hogy nem számít, hogy a kezek szabadon maradnak-e, vagy sem. Maga a beszélgetésben való aktív részvétel az, amely jelentősen lerontja a vezető képességeit -- magyarázta Strayer. Valójában az az autós, aki telefonál, szellemileg rosszabb állapotban van, mint egy ittas vezető, akinek véralkoholszintje meghaladja a 8 ezreléket.

A kutatás rámutatott, hogy átlagosan 18 százalékkal romlik a fiatalok reakcióideje. Bár ez század- vagy tizedmásodperceket jelent csak látszólag, a valóságban ez több méterrel megnövekedett féktávot is jelenthet, sebességtől függően. Nem kell részletezni, azok a centik, méterek mennyi jelenthetnek egy ütközés vagy gyalogos elcsapásának elkerülésekor. A tanulmány arra a következtetésre jutott továbbá, hogy az idősebb korosztályokra egyre kevésbé van ilyen rossz hatással az autózás közbeni beszélgetés.

Az október 25-26-án rendezett eseményen közel ötven nemzetközi előadó is színpadra áll, 16 országból - a leggyorsabb jegyvásárlók pedig ESP32-alapú hacking badge-et is kapnak!

a címlapról